UTRIKES Folket i den franska kolonin Martinique har under september protesterat mot den rådande krisen med extremt höga levnadskostnader. Som svar på detta har de lokala myndigheterna infört utegångsförbud, medan regeringen i Paris har skickat en specialstyrka (CRS, compagnie républicaine de sécurité,) till ön, vilket inte har hänt på över 60 år.
Detta beslut har kritiserats hårt, då CRS tidigare varit bannlysta från Martinique efter att ha dödat tre ungdomar under protester år 1959. Protesterna idag beror på samma missnöje som tidigare demonstrationer, med fokus på Martiniques koloniala status. Priserna på basvaror är mycket högre än i själva Frankrike, vilket skapar stora ekonomiska svårigheter för invånarna som ofta har låga inkomster. En stor bidragande faktor är även behovet av att köpa flaskvatten, eftersom marken på ön är förorenad av bekämpningsmedlet klordekon, vilket gör kranvattnet osäkert att dricka.
De nuvarande protesterna har bland annat fått stöd av lokala fackföreningar, som kräver löneökningar och förbättrade pensioner. Fackföreningen CGTM menar att de stora företagen gör rekordvinster medan arbetarna lever i ständig åtstramning, och risken för ökad våldsam repression i de franska utomeuropeiska territorierna är överhängande.