FACKLIGT Näthandelsföretaget Zalando har fått kritik många gånger under den tid de funnits i Sverige. Nu skriver syndikalistiska Arbetaren om lagret i Brunna utanför Stockholm, där det finns en syndikalistisk fackklubb som har stämt företaget efter att tre medlemmar sagts upp med hänvisning till låga prestationer.
Lagret är arbetsplats för cirka 450 personer och drivs av underleverantören Ceva Logistics Nordic Services. Arbetarna är antingen anställda av dem eller av bemanningsföretag.
Det hela handlar om tre rättegångar som ett resultat av att den lokala fackklubben på Zalando, ZADS, har stämt Ceva Logistics Nordic Services för tre uppsägningar som de anser saknar sakliga skäl. Företaget hänvisar till varningar som arbetarna fått, där de mätt låga prestationer. Enligt facket är det förstås centralt för rättegångarna att avgöra om de anställda faktiskt kan sägas ha underpresterat.
Ett av fallen gäller en tidigare anställd och fackklubbens dåvarande ordförande, som blev varslad när Ceva Logistics Nordic Services fick reda på hans roll i facket, menar Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS. Hon menar att det finns ett direkt samband, även om arbetsköparna hävdar att det handlar om hans prestationer och varningar.
Arbetaren har tidigare rapporterat om hur Idriss Mohamed, som var med och startade upp den syndikalistiska sektionen på lagret, blev sparkad. Agnes Lansrot menar att företaget använder sig av ”union busting”, det vill säga man motarbetar och ifrågasätter de som är fackligt aktiva.
Arbetsköparna presenterar ingen statistik i domstolen
På arbetsplatsen mäter företaget hur många varor som en arbetare hanterar per timme, samt hur aktiva arbetarna är under arbetspasset. John Nordmark, som är ombud i två av fallen, berättar att företaget inte vill dela med sig av vad den genomsnittliga arbetsprestationen är. De har inte lämnat in några sådana siffror till domstolen när det gäller de här målen, fastän de har mängder av statistik.
Hur den aktiva tiden mäts, den som alltså ska ha varit mycket låg för dem som sparkats, är det heller ingen som känner till – arbetarna på lagret i allmänhet säger att det ser olika ut i statistiken även om de jobbar på som vanligt.
– När man hör berättelserna så är det uppenbart att det är väldigt högt tempo på det här lagret. Att de är väldigt hetsade och blir tillsagda att jobba hårdare hela tiden. Det rör sig inte heller om så svåra arbetsuppgifter, så det enda sättet att förbättra sin prestation är att stressa mer, säger John Nordmark.
Risken är nu, menar förhandlingssekreteraren, att Arbetsdomstolen godtar arbetsköparnas bild utan att ifrågasätta hur mätningarna går till.
Det verkar inte osannolikt – stridbara arbetare motarbetas inte bara av kapitalet utan också av dess stat och myndigheter. Därför är det viktigt att hålla ögonen på företag som gör sig av med fackliga aktivister och göra det tydligt vad som pågår.