Trump: So what?

Ja, ingen har väl missat att Donald Trump är det amerikanska presidentvalets segerherre, och man kan förvånas över hur borgerlighetens representanter svänger i takt med de nya tiderna. Panos undrar hur det nu blir för arbetarklassen i USA…

KRÖNIKA Först var de västerländska ledarna oroliga för att Trump skulle vinna. Han är oberäknelig, vulgär, mot demokratin och mycket annat, sas det. Vinner han så kommer nya tullavgifter, klimatfrågan blir mindre viktig och NATO kanske försvagas ordades det om. Men efter segern har Trump plötsligt blivit vän till alla.

Kristersson var snabbt ute med att gratulera Donald Trump till valsegern. ”Jag ser fram emot att arbeta tillsammans och fortsätta de utmärkta svensk-amerikanska relationerna som vänner och allierade”, skriver han på X.

Även andra partiledare gratulerar. SD:s Jimmie Åkesson tycker att resultatet är ett ”styrkebesked” för västvärlden. KD-ledaren och Magdalena gratulerar också. Magdalena uppmanar statsministern att skapa mycket bättre relationer med Trump.

EU-ländernas ledare står i kö för att gratulera. Alla siktar på de inhemska monopolens vinstintresse förstås. Det kommer också Trump att göra. Det var ju de inhemska monopolen som valde Trump. Kolla på Elon Musks inblandning i valet och på New York Times påstådda neutralitet.

I ett land med hundra tusentals arbetslösa, hemlösa och fattiga kämpar olika monopolgrupper om vilken sektor som ska få ta del av de stora statliga subventionerna. Trump har i nationalistisk anda lovat att höja arbetarnas och egenföretagarnas levnadsstandard och strunta i den internationella världen och alla som inte är vita amerikaner.

Det är främst Kina som är motståndaren förstås. Trump har lovat att han ska göra allt för att USA ska dominera i den kapitalistiska pyramiden. Det gick hem till fattiga och desperata väljare.

Kommer arbetarnas eländiga situation i USA att bli bättre? I klasskampen måste någon vinna: kapitalet eller arbetet. Har Trump (och Harris för den delen) visat att de står på arbetarnas sida? Har de visat att de står på palestiniernas sida? Både Demokraterna och Republikanerna gjorde allt de kunde för att hindra alla solidaritetsprotester för Palestina, och för att hindra Amazon-arbetarnas strejkaktioner.

Samma sak gäller även EU-ländernas ledare och stora företag. För i slutändan är det som gäller i USA och i EU:s stater antingen affärsjättarnas vinster, eller livet för den arbetande majoriteten. Och det gäller oberoende om det är demokrater eller trumpister, liberaler, nationalister eller socialdemokrater som råkar regera.

 

Panos Alepliotis

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.