UTRIKES Den 30 oktober höll FN:s generalförsamling sin årliga omröstning om en resolution för att avsluta USA ekonomiska blockad mot Kuba. Resolutionen, med titeln ”Behovet av att avsluta det ekonomiska, kommersiella och finansiella embargot som USA påtvingat Kuba”, fick överväldigande stöd med 187 röster för, två emot (USA och Israel) och en nedlagd röst (Moldavien).
Detta markerar det 32:a året som Kuba presenterar resolutionen, en process som inleddes 1992. Den enda gången omröstningen inte hölls var 2020 på grund av COVID-19-pandemin. Trots att resolutionen får nästan enhälligt stöd varje år är den icke-bindande och kan inte tvinga USA att häva sitt embargo. Ändå sänder den ett kraftfullt budskap om internationellt missnöje med USA politik gentemot Kuba.
Årets omröstning skedde när Kuba står inför betydande utmaningar, inklusive en energikris och följderna av tropiska stormen Oscar. Trots dessa svårigheter har president Biden upprätthållit embargot och hållit Kuba på USA lista över stater som stöder terrorism, samt behållit de 243 ytterligare sanktioner som infördes av den tidigare presidenten Trump. Som svar har solidaritetsaktivister i USA lanserat kampanjen ”Låt Kuba leva” för att samla in medel för humanitärt bistånd och framhäva det växande motståndet inom USA mot den pågående blockaden.
Manolo De Los Santos, verkställande direktör för People’s Forum och organisatör av kampanjen ”Låt Kuba leva”, kommenterade FN:s omröstning och sade: ”Denna överväldigande konsensus står i kontrast till USA:s ikgiltighet, som fortsätter att förneka sitt ansvar för sanktionerna medan de skärper sitt strypgrepp om Kuba.”
I ett oväntat drag röstade Argentina, under sin högerextrema president Javier Milei, för Kubas resolution. Kort därefter avskedade dock Milei utrikesminister naDiana Mondino, som ansvarade för omröstningen, och ersatte henne med Gerardo Werthein, Argentinas ambassadör i USA och en affärsman känd för sitt pro-israeliska och pro-amerikanska ställningstagande. Denna snabba politiska förändring illustrerar komplexiteten i internationella allianser och påtryckningar, även när den globala opinionen fortsatt står fast mot USA embargo.