Möte om Afghanistan tog upp historia, nutid och framtid

PARTIET Söndagen den 1 december inbjöd SKP Stockholm till ett öppet möte om Afghanistans historia, nutid och framtid. En medlem som har rötter i Afghanistan och som i år har besökt landet var ett trovärdigt vittne.

I en kort skiss belystes först kortvariga försök på 1900-talet där oppositionsrörelser försökte att bryta ner storgodsägarnas och det islamiska prästerskapets fundamentalistiska feodala styre. Först 1978 lyckades Afghanistans Folkdemokratiska Parti att ta makten under Aprilrevolutionen och påbörja en samhällsförändring i folkets intresse med bland annat en jordreform, skuldavskrivning för bönderna och alfabetisering. Man garanterade också kvinnorna deras lagstadgade rättigheter.

Detta aktiverade inte bara den inhemska feodalklassens motstånd utan även den internationella imperialismens, med CIA, iranska SAVAK, vapenleveranser från Egypten, Kina och NATO-stater via militärdiktaturen Pakistan och ekonomiskt stöd från Saudiarabien och bin Laden-familjen. Afghanistan toppade den världspolitikiska rapporteringen när folkmakten i Afghanistan räddade revolutionen genom att i december 1979, på basis av ett samarbetsavtal med Sovjetunionen som slutits 1978, bad om sovjetisk militär hjälp.

På bilden från mötet visas en video från 1985 i vilken Afghanistans hälsominister Anahita Ratebzad, doktor i socialhygien och ledamot av Folkdemokratiska Partiets centralkommitté, förklarar och försvarar den afghanska revolutionen i Stockholms Folkets Hus för en svensk publik. Hon befann sig i Sverige på inbjudan av vårt parti, då med namnet Arbetarpartiet Kommunisterna.

1989 lämnade Sovjetunionen under Gorbatjovs ledning Afghanistan, och idag är det exakt tre år sedan USA och andra ”villiga” NATO-länder dragit tillbaka sina trupper från landet i flykt undan talibanerna som hade börjat bombas av USA 2001.

När det gäller nutiden och framtiden i Afghanistan sade vår gäst att talibanerna visserligen inte längre har självmordsbombare, men att de utvecklar sina sharialagar som bland andra drabbar kvinnorna som varken får synas eller höras. Religiösa styren försvårar folkens kamp men motståndet finns kvar.

SKP Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.