Nästan 20 % av världens barn lever i krigszoner

UTRIKES Var femte barn på jorden växer upp i miljöer präglade av väpnade konflikter, enligt en rapport från UNICEF och andra internationella organisationer, skriver The Guardian. Detta är den högsta nivån av våld och osäkerhet för barn sedan andra världskriget.

Skrämmande siffror om barn i krig

Antalet minderåriga som lever i krigszoner har fördubblats sedan början av 1990-talet, från 10 % till 19 %. Enligt FN är över 473 miljoner barn direkt påverkade av krig, vilket innebär våld, hunger och brist på utbildning.

Under 2023 registrerade FN 32 990 fall av kränkningar av barns rättigheter som påverkade 22 557 barn – den högsta siffran sedan FN:s säkerhetsråd började övervaka dessa brott för 20 år sedan. Många barn har dödats eller skadats, särskilt i Gaza, där mer än 45 000 människor har mist livet under de senaste 15 månaderna, varav 44 % var barn.

Utdragna krig hotar barns framtid

Konflikter har också orsakat att över 52 miljoner barn förlorat tillgång till skolgång. I områden som Gaza och Sudan är skolor stängda, medan många i Syrien har förstörts eller används för andra ändamål.

Den medicinska situationen är likaså kritisk: 40 % av de barn som inte fått livsviktiga vaccinationer bor i konfliktområden, vilket gör dem särskilt utsatta för sjukdomar som mässling och polio. I Gaza har polio upptäckts för första gången på 25 år, men tillfälliga vapenvilor har gjort det möjligt att vaccinera över 90 % av barnen.

En studie från War Child visar att 96 % av barnen i Gaza tror att döden väntar inom en nära framtid, och nästan hälften upplever djup emotionell smärta och hopplöshet på grund av sina trauman.

Ett växande globalt problem

En rapport från Save the Children i oktober 2024 visade att allvarliga kränkningar av barns rättigheter i konfliktzoner ökade med 15 % jämfört med föregående år, och uppnådde den högsta nivån sedan 2005.

Trots dessa alarmerande siffror fortsätter länder att öka sina militära utgifter, som 2023 nådde 2,4 biljoner dollar. Istället för att prioritera investeringar i fredsbyggande och socialt välstånd, kanaliseras resurser till militära budgetar som sällan gynnar de mest utsatta.

Detta är en påminnelse om att roten till många av dessa konflikter ligger i ojämlik fördelning av resurser och makt – en struktur som inte bara skapar krig utan också fördjupar ojämlikheter på global nivå. Barn, som utgör samhällets mest sårbara grupp, blir de största offren i denna kapitalistiska ordning där profit och militärmakt ges förtur framför mänskliga behov och rättigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.