UTRIKES USA:s mejeriindustri står inför en potentiell kris som kan leda till ekonomiska förluster på upp till 6 miljarder dollar under de kommande fyra åren. Den främsta orsaken är de föreslagna massdeportationerna av papperslösa arbetare, som utgör ryggraden i branschen, samt nya tullar på import från Kanada, Mexiko och Kina.
USA:s mejeriindustri står inför en potentiell kris som kan leda till ekonomiska förluster på upp till 6 miljarder dollar under de kommande fyra åren. Den främsta orsaken är de föreslagna massdeportationerna av papperslösa arbetare, som utgör ryggraden i branschen, samt nya tullar på import från Kanada, Mexiko och Kina.
Handelskrig och mindre efterfrågan
President Donald Trumps politik hotar att riva upp den arbetskraftsstruktur som hållit mejeriindustrin vid liv i decennier. Charles Nicholson, adjungerad professor vid Cornell University, varnade nyligen vid Dyson Agricultural and Food Business Outlook-konferensen för att mejeribönder kan drabbas av massiva ekonomiska förluster.
”Om man väljer att starta ett handelskrig med våra största exportmarknader – Mexiko, Kanada och Kina – och de svarar med motåtgärder, kommer det att få allvarliga konsekvenser för mejeribönder och livsmedelsproducenter”, sade Nicholson.
Trumps föreslagna tullar inkluderar en 25-procentig avgift på varor från Kanada och Mexiko samt 10 procent på import från Kina. Dessa skatter, som träder i kraft den 1 februari 2025, riskerar att leda till minskad efterfrågan på amerikanska mejeriprodukter internationellt, vilket förvärrar situationen för bönderna ytterligare.
Utan migranter – ingen mejeriindustri
Förutom handelspolitiken hotar massdeportationerna av migrantarbetare att kullkasta hela industrin. Uppskattningsvis 50 % av arbetsstyrkan i USA:s mejeriproduktion består av papperslösa migranter. Utan dem står bönderna inför en akut arbetskraftsbrist som riskerar att driva upp priserna på mjölk, smör och ost.
Priserna stiger, inkomsterna sjunker
Ytterligare en faktor som pressar mejeribranschen är de nya prisregleringarna för mjölk, som träder i kraft i juni 2025 under Federal Milk Marketing Orders. Dessa förändringar, som godkänts efter en omröstning bland mjölkproducenter, innebär att gårdarnas mjölkpriser sänks, vilket ytterligare minskar böndernas inkomster.
Samtidigt har Kalifornien – en av USA:s ledande mjölkproducerande delstater – sett en 9-procentig nedgång i produktionen på grund av fågelinfluensa, vilket har tvingat det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) att vidta akuta åtgärder för att begränsa smittspridningen.
Kapitalismens motsägelser slår tillbaka
Trump-administrationens politik är ett tydligt exempel på kapitalismens inneboende motsägelser. Å ena sidan bygger den amerikanska jordbrukssektorn på billig och exploaterad migrantarbetskraft. Å andra sidan försöker staten utvisa samma arbetare, vilket hotar att leda till kollaps inom de industrier som hålls uppe av deras arbete. Medan storföretag och livsmedelsmonopol pressar bönderna att producera mer till lägre kostnad, vägrar staten att erkänna det faktum att USA:s jordbruk inte kan fungera utan migrantarbetarnas insatser.
Samtidigt som regeringen stryper exportmöjligheterna för mejeribönder genom tullar och saboterar deras arbetskraftsbas genom deportationer, kommer företagen och politikerna själva inte att ta smällen. Det blir bönderna och arbetarklassen som får betala priset – genom stigande matpriser, förlorade jobb och en alltmer instabil livsmedelsförsörjning.
Kapitalismen behöver migrantarbetare – men den behöver också en syndabock.
Läs mer på DairyNews.today