El Salvador erbjuder USA ett ”fängelseavtal”

UTRIKES El Salvadors president Nayib Bukele har erbjudit USA en radikal lösning för hanteringen av kriminella: att skicka dem till de salvadoranska fängelserna. Förslaget gäller även amerikanska medborgare som dömts för grova brott. USA:s utrikesminister Marco Rubio beskrev initiativet som ett av de mest ”okonventionella förslagen inom migrationspolitiken”, rapporterar The Washington Post.

Bukele klargjorde att El Salvador är redo att ta emot fångar i sin nybyggda anläggning CECOT, Centrum för internering av terrorister, ett megafängelse med kapacitet för 40 000 intagna. Landet skulle få betalt per fånge, vilket gör det till en affärsmodell snarare än en humanitär åtgärd. Förslaget har väckt stort intresse, särskilt inom affärskretsar. Elon Musk hyllade idén på sociala medier och kallade den för ”fantastisk”.

Brutal kriminalpolitik möter kritik

Bukeles politik har inneburit massarresteringar och brutala polismetoder. Människorättsorganisationer larmar om systematisk tortyr, överfyllda celler och brist på mat och vatten. Rapporter visar att över 75 000 människor har fängslats utan rättegång sedan 2022, vilket motsvarar mer än 1% av landets befolkning. Många av dessa anklagas för att vara kopplade till kriminella gäng, men det saknas ofta bevis.

Förslaget innebär också att El Salvador åtar sig att ta emot migranter som dömts för brott i USA. Dessutom omfattar avtalet samarbete inom kärnteknik och övervakning av misstänkta personer. USA:s utrikesdepartement kallade det för en ”unik men betydelsefull överenskommelse”.

Privata fängelsebolag – de verkliga vinnarna

Bukeles förslag ligger i linje med Donald Trumps migrationspolitik, som syftar till att begränsa invandring genom repressiva metoder. Denna politik gynnar privata fängelseföretag, vilka har tjänat miljarder på kriminalisering av migranter. Under Trumps första mandatperiod fick dessa företag rekordstora kontrakt, och deras lobbyverksamhet fortsätter att finansiera hans kampanj.

Bakom Bukeles hårdföra retorik döljer sig en affärsmodell som förvandlar människor till handelsvaror. Fängelseindustrin, både i USA och i El Salvador, är en lönsam affär byggd på repression och exploatering av fattiga och marginaliserade grupper.

 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.