Hyrespriserna i Los Angeles sköt i höjden med 140-266 % efter bränder

UTRIKES Efter de omfattande skogsbränderna som förstörde tusentals hem har hyrespriserna i Los Angeles-området skjutit i höjden. I vissa stadsdelar har hyrorna tredubblats på kort tid. Det rapporterar tidningen FORTUNE.

Hyrorna i hela Los Angeles steg med i genomsnitt 20 % inom två veckor efter katastrofen. Men i vissa områden var ökningen betydligt mer dramatisk. I Glendora, en stad bara 30 minuter från brandens epicentrum, har exempelvis hyran för en enplansvilla stigit med 150 % till 4974 dollar per månad. Vissa områden har drabbats ännu hårdare med hyreshöjningar på över 200 %, som Sherman Oaks där hyrespriserna steg med 266 %.

Hyreshöjningar trots lagliga begränsningar

Dessa prisökningar bryter mot Kaliforniens lagstiftning, som förbjuder oskäliga hyreshöjningar i samband med naturkatastrofer. Företag och hyresvärdar som bryter mot denna regel riskerar böter på upp till 10 000 dollar. Men hyresvärdarnas vilja att maximera sina vinster utnyttjar det faktum att de som drabbats av bränderna ofta har råd att betala högre hyror tack vare försäkringsutbetalningar och statligt stöd.

Återuppbyggnaden av de förstörda hemmen kan ta flera år, och dessutom riskerar den federala hjälpen att försenas, eftersom republikanerna i kongressen kräver vissa villkor innan bidragen kan godkännas. Detta kan skjuta upp de nödvändiga insatserna och försämra situationen för de tusentals hemlösa som bränderna lämnat efter sig.

Klasskillnader i katastrofens efterspel

Samtidigt fortsätter privata brandskyddstjänster att operera i Los Angeles, vilket ytterligare belyser de djupa klassklyftorna i staden. Medan offentliga räddningstjänster är överbelastade och underfinansierade, har förmögna fastighetsägare och affärsmän råd att anlita privata brandskyddsföretag. Ett tydligt exempel är miljardären Rick Caruso, som hyrde in privata brandmän för att skydda sitt lyxiga affärscentrum.

Priset för dessa tjänster kan uppgå till 15 000 dollar per dag, vilket gör dem otillgängliga för alla utom den ekonomiska eliten. Detta skapar en katastrofberedskap på olika nivåer, där vanliga invånare förlorar sina hem, medan de rika köper sig säkerhet och skydd.

Den katastrofala hyreskrisen i Los Angeles visar hur kapitalismen utnyttjar varje möjlighet att maximera vinster, även på de mest utsattas bekostnad. Naturkatastrofer som dessa blir en guldgruva för fastighetsägare och spekulanter, medan arbetarklassen förlorar sina hem och pressas ut från sina samhällen. Bostäder måste ses som en social rättighet snarare än en vara på marknaden: det är den enda vägen för att sätta stopp för denna systematiska utsugning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.