UTRIKES En ny rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och FN:s miljöprogram (UNEP) visar på det groteska i dagens världsordning: varje dag kastas över en miljard portioner ätbar mat, samtidigt som cirka 733 miljoner människor i världen går hungriga.
Matsvinnet sker längs hela livsmedelskedjan. I utvecklingsländer förloras upp till 40 procent av skörden redan vid odling och bearbetning, ofta på grund av att agroindustrins ägare vägrar investera i infrastruktur och hållbara metoder. I de rika länderna ser situationen annorlunda ut: här är det framför allt handeln och konsumtionen som står för svinnet. FN uppskattar att omkring 40 procent av maten i butiker, restauranger och hushåll slängs i soporna.
Totalt förloras varje år nära en tredjedel av världens livsmedelsproduktion – nog för att mätta alla hungrande flera gånger om.
Denna motsägelse är inget tekniskt misstag eller olycklig slump. Den är en direkt följd av kapitalismens logik, där produktionen styrs av profit och marknadslogik istället för mänskliga behov. I ett system där det är mer lönsamt att förstöra överskott än att dela med sig till hungrande, blir svält och överflöd två sidor av samma mynt.
Kapitalets prioriteringar – vinst framför liv – gör att barn i Afrika, Asien och Latinamerika svälter, samtidigt som livsmedelsjättar i Europa och Nordamerika bokstavligen slänger maten i soporna.
Rapporten visar därmed på något mer än bara matsvinn: den avslöjar kapitalismens globala parasitism.