Det 18:e internationella mötet för kommunist- och arbetarpartier

Det 18:e internationella mötet för kommunist- och arbetarpartier hölls i Hanoi 28- 30 oktober. SKP deltog med två kamrater, Ilya Zorikhin Nilsson och Toni Sandström.

Förutom Vietnams Kommunistiska Parti som var värd för mötet hade 57 olika partier från hela världen anmält sitt deltagande. Från Afrika deltog bara två partier (från Algeriet och Sydafrika), i övrigt var alla världsdelar ordentligt representerade. Det var ett välorganiserat och storartat möte som flöt på bra. Bahrains Progressive Tribune samt Syriens Kommunistiska Parti fick dock förhinder och kunde inte närvara vilket var synd med tanke på situationen i dessa länder, Finlands Kommunistiska Parti dök dock istället upp som sista talare.

Vietnams Kommunistiska Parti inledde mötet. Bland annat gav det sin bild angående den ekonomiska utvecklingen i landet. Vietnam har ju likt Kina reformerat tillbaka kapitalismen i ekonomin. Detta skedde drygt ett decennium efter krigets avslut och återförenandet av landet. Vietnams Kommunistiska Parti förklarar detta med att landet var totalförstört efter kriget och att man hade problem med att återuppbygga landet och blev tvungna att ”ta ett steg tillbaka”, att man hade varit för ”äventyrlig” i byggandet av socialismen. Jag kan också nämna att 2016 markerar även 30- årsjubileet för Vietnams ”Doi Moi” (1986), den reformpolitik där kapitalismen återupplivades. Det pågick en utställning i Hanoi angående detta samtidigt som mötet.

Kina fick hård kritik från flera av deltagarna på mötet, bland annat från Ryska Kommunistiska Arbetarpartiet som kritiserade Kinas kapitalism, faktumet att landet har näst flest miljardärer i världen och Kinas Kommunistiska Partis närmande till Putin. En annan deltagare gick så långt som att kalla Kina för imperialistiskt. Det kan tyckas okänsligt men man får komma ihåg att Kinas Kommunistiska Parti är världens största, har ledarrollen i världens mest folkrika land och att detta parti faktiskt kallar sitt lands de facto kapitalistiska ekonomi för socialism. Dessutom har Kinas Kommunistiska Parti tidigare själv varit väldigt duktiga på att kritisera Sovjetunionens Kommunistiska Partis politik, även efter Mao. Så kritiken var inte helt oväntad. Kinas Kommunistiska Parti berörde kritiken väldigt kortfattat i sitt eget framförande med att ”reformerna” infördes för att ”rädda socialismen”.

Det blev upprörda diskussioner angående partiet ”Kuwaits Progressive Movement”. Syriens Kommunistiska Parti samt ett av de palestinska partierna hade stoppat detta parti från medlemskap med veto. Motiveringen var att detta inte är ett kommunistiskt parti. Detta rörde upp starka reaktioner från främst de jordanska och irakiska kamraterna på mötet som argumenterade att ”Kuwaits Progressive Movement” är ett viktigt vänsterparti i Kuwait som tvingas verka hemligt under svåra förhållanden och behöver vårt stöd. Diskussionen ledde till att Arbetsgruppen uppmanades att se över de gällande reglerna angående veto från medlemspartier i Kommunist- och arbetarpartier.

USA:s kommunistparti (CPUSA) gjorde inte helt oväntat det för kommunister lite kontroversiella att uppmana till att stödja Hillary Clinton i det kommande valet. Detta på grund av Trumps rasistiska och fascistoida tendenser.

Finlands Kommunistiska Parti ville uppmana till försoning i krigets Syrien, att både Assad och terroristerna måste sluta använda vapen.

Många partier nämnde flyktingkrisen och de pågående konflikterna i Ukraina och Syrien. Vietnam hyllades för den historiskt viktiga och inspirerande segern över USA- imperialismen.
I det av framarbetade och av mötet godkända uppropet förklaras bland annat att ”Socialismen är det ända riktiga alternativet till den pågående ekonomiska, sociala och ekologiska krisen, till kapitalistisk exploatering och barbari”. Det uppmanas också till att arbeta tillsammans för ett gemensamt firande av den ryska revolutionens 100- årsjubileum. Att högtidlighålla 150- årsjubileet av ”Kapitalet” av Karl Marx. Kämpa mot USA:s blockad mot Kuba, för Palestinas frihet, bredda den antiimperialistiska fronten mot NATO, stödja Ukrainas kommunister, utbyta erfarenheter och strategier av ideologisk kamp mot kapitalismen, stärka aktiviteterna mot antikommunism.

Den nya arbetsgruppen består av 19 partier och det välkomnades deltagande från eventuellt fler. Mötet avslutades med sång av Internationalen.

Nästa internationella mötet för kommunist- och arbetarpartier kommer att hållas i Ryssland 2017 under överseende av KPRF. Detta år markerar 100 år sedan Oktoberrevolutionen.

Toni Sandström, Västerås KAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.