Kuba och USA

Efter 54 års handelsembargo, sabotageverksamhet och trakasserier mot Kuba, har USA nu insett det lönlösa med sin vansinniga politik.

Men vad smider USA-administrationen, militären och dess spionorganisationer för planer, för det är svårt att tänka sig att de, efter sin 54- åriga fientliga inställning, plötsligt vill kubanska folket allt väl.

USA införde ett handelsembargo mot Kuba 1960, och de två länderna har inte haft några officiella diplomatiska förbindelser sedan 1961.

För vanliga amerikaner är shopping på Kuba förbjuden. Sanktionerna mot Kuba, som fortfarande gäller, gör att det till och med är olagligt för amerikaner att åka som turister till Kuba eller att importera varor därifrån. Tala om folkets frihet.

USA kräver kubansk frigivande av påstådda politiska fångar, medan de själv straffar hårt rakryggade medborgare, t.o.m. med hot om dödsstraff, som vågat sig på att avslöja amerikanska krigsförbrytelser och världsomspännande spionage, exempel vis Manning, Assange, och Snowden. Övriga världen straffar krigsförbrytare och spioner.

Kuba framhåller å sin sida att USA bör återlämna det område vid Guantánamobukten där USA har en skammens och tortyrens militärbas, med fångar från hela världen som hållits inspärrad är år efter år utan rättegång. Skäms USA.

Jag väntar mig att amerikanarna omgående skickar containrar med minst 1 000 ton hemligt material till sin nyöppnade ambassad i Havanna, för de skickade containrar på sammanlagt 152 ton  med hemligt innehåll till amerikanska ambassaden i Kirgizistans huvudstad Bisjkek. Lasten klassades som diplomatisk post och undvek därför tullkontroll.

USA:s ambassad i Kiev fick en liknande last i november 2013, innan ukrainska statskuppen började. Lasten levererades av amerikanska militära flygplan och bestod av flera lådor med 60 miljoner dollar i 20, 50 och 100 dollarsedlar, som senare dök upp på Majdan.  Har kubanerna något annat att vänta sig?

John Eslund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.