Manifestationer på Segerdagen

SKP Malmö firade, tillsammans med ungdomsförbundet SKU, Segerdagen till minne av segern över nazisterna i andra världskriget.

Det var internationell solidaritet och vackert väder på Gustav Adolfs Torg där manifestationen inleddes klockan 18.

Victor Diaz De Filippi, ordförande för Sveriges Kommunistiska Parti, började med att tala om att det alltmer blivit populärt att koppla ihop nazism och kommunism. Syftet, sade han, är att misstänkliggöra allt som är progressivt, i dagens läge där kapitalismens kris skapar massarbetslöshet, bostadsvräkningar och till och med svält.

Victor Diaz De Filippi citerade Dagens Nyheters legendariske chefredaktör Herbert Tingsten.

– En person som knappast kunde kallas för att vara vänster, som trots allt kunde förklara fascismens klassnatur. I Nazismens och fascismens idéer skrev han följande:
”Fascismen är borgerlig: den har överallt kommit till makten så gott som uteslutande med stöd av de borgerliga, antisocialistiska folkgrupperna, den har i sina grunddrag bevarat den borgerliga produktionsordningen, den privata äganderätten till produktionsmedlen, den i princip fria konkurrensen, och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning.”
Talaren förtydligade Sveriges Kommunistiska Partis krav att Sverige behöver en ny politik, till exempel ett återförstatligande av skolan och all kraft mot ett närmande till Nato.

– Men en ny politik handlar om mycket mer än en utbyggd offentlig sektor. Det handlar om att ta makten över våra liv där vi gemensamt skapar en ny produktion som bygger på det samhälleliga behovet istället för profit till enskilda.

– Med andra ord en revolutionär omdaning av samhället.

I slutet av talet sade Victor Diaz De Filippi att det enda sättet att krossa fascismen för gott är att skapa ett nytt samhälle som är befriat från en människas utsugning av en annan.
Manne Nilsson från Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund sade att vi tillsammans skulle hedra minnet av hjältarna som skapade fred i Europa.

– Men låt oss också komma ihåg att vi är arvingar och ättlingar till dessa hjältar. Tillsammans kommer vi att skapa en enad front mot dagens fascism.

Stockholm
Den 8 maj 2016, firade Sveriges Kommunistiska Parti att det var 71 år sedan nazismen och fascismen krossades.
Barbara Brädefors från SKP, Jannis Konstantis från Greklands Kommunistiska Parti, KKE, samt Göran Wahlén från KP framförde tal om Segerdagen.
Cirka 40 personer deltog i manifestationen vid Slussen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.