Mot antikommunism och avdemokratisering! Solidaritet med Ukrainas Kommunistiska Parti och landets kommunister!

Gemensam deklaration från SDAJ (Socialistisk tysk arbetarungdom) och Tysklands Kommunistiska Parti (DKP)

Ukrainas Kommunistiska Parti har berövats på sin status som ett parti och justitieminister Pavel Petrenko har förbjudit dess deltagande i val. Den nuvarande presidenten och EU-vänlige entreprenören Petro Porosjenko vars regering kom till makten genom en statskupp och som fortfarande är genomsyrad av fascister har således tagit ytterligare ett steg mot att bannlysa och kriminalisera Ukrainas Kommunistiska Parti och andra kommunistiska organisationer.

Redan i april hade den nya västvänliga regimen förbjudit skriftliga och videofilmade uttalanden , kritiska till kapitalismen. Regeringen tar en samhällelig och reaktionär riktning och hoppas på en integration i västerländska frihandelsavtal. Vissa oligarker föredrar hellre samarbete med USA. Andra hoppas på ett närmande till EU som en tullunion. Dessa, till exempel Kievmajoren Vitaly Klitschko, söker i första hand (och hittar) kontakter i Tyskland. De har gemensamt att de med alla möjliga medel har för avsikt att främja ukrainsk nationalism för att i sin driva igenom en arbetarfientlig politik präglad av samhälleliga nedskärningar, bestyckning och avdemokratisering. Samtidigt bryter de uppenbart mot Minskprotokollet. Kievregeringen för ett krig mot Folkets republikaner i Donbassregionen vilket är riktat mot civilister och den civila infrastrukturen.

Ukrainas Kommunistiska Parti vidmakthåller motståndet mot Kievregeringens samhälleliga och reaktionära ställning och krigspolitik. Av denna anledning förföljs dess medlemmar och partiet har svartlistats. Samtidigt baseras också regeringens makt på regellösa fascistiska milisgrupper som attackerar antifascister, judar och så kallade separatister.  Vi fördömer dessa antidemokratiska praktiker och kräver att alla begränsningar vad gäller kommunistiska organisationer i Ukraina avskaffas! I regionerna där regeringen har full kontroll, breder fascistiska organisationer fortfarande ut sig, nationalismen blomstrar och antalet våldsamma antisemitiska och homofobiska attacker ökar markant. Samtidigt reduceras förmåner, löner sänks, statliga företag privatiseras och fackföreningarnas aktiviteter hindras. Detta leder till att folket dras in i en extrem fattigdom. Standarden på sjukvård, pensioner och välfärd sänks drastiskt. Detta är framtidsutsikterna som imperialismen erbjuder!

Vi tar parti för alla de som kämpar mot rasistisk separation, antiryskt krigshetsande, fascism och avdemokratisering. Ingen banlysning av Ukrainas Kommunistiska Parti och andra kommunistiska organisationer. Länge leve den internationella solidariteten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.