Nej till NATO – Ja till fred

Som ett led i SKP:s kampanj mot svenskt närmande till NATO avhöll SKP Lund den 16 maj ett möte där föredragshållaren var Jan Öberg, tidigare chef för fredsforskningsinstitutet vid Lunds universitet och rådgivare till Utrikesdepartementet.

Temat för Jan Öbergs föredrag var: Kriget mot terrorn och nya kalla kriget – Från militarism till fred.

Föredraget belyste ett brett spektra av konflikter som kunnat lösas med fredliga medel men också hur Sveriges militära, säkerhets- och utrikespolitiska elit under de senaste 25-30 åren har vridit Sveriges politik 180 grader. Grundläggande förändringar som inleddes av den socialdemokratiska regeringen under Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh och har genomförts praktiskt taget utan offentlig debatt. Terrorn är inte bara terror av fanatiker mot oskyldiga enskilda eller grupper utan även former av statsterrorism som har samma mål att skapa rädsla och därmed underordna och acceptera terroristernas krav och vilja.

Jan Öberg belyste också att världen idag använder 1 800 miljarder dollar för vapen och kapprustning, världens samlade bistånd till fattiga länder uppgår till 130 miljarder dollar, FN kostar 30 miljarder dollar och till fredsarbete anslår man 0,5 miljarder dollar.

Jan Öberg slutade med att konstatera att skapa fred är att angripa orsakerna till konflikterna inte människorna. Kriminalisera vapenhandel och vapenhandlare. Kriminalisera krig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.