Skandinaviska solidaritetsrörelsen för Venezuela bildad

Den 21 september hade den skandinaviska solidaritetsrörelsen för Venezuela sin första sammankomst i Stockholm. På Solidaritetshuset på Södermalm samlades ett 40-tal representanter för olika redan existerande nationella solidaritetsorganisationer, politiska partier, LO i Oslo och Trondheim samt ambassadörerna från Ecuador och Nicaragua i Skandinavien, länder som är solidariska med den bolivarianska republiken Venezuela.

Venezuelas Sverigeambassadör Milena Santana hälsade deltagarna välkomna. Förutom SKP och KP från svensk sida var Kommunistiska partiet i Danmark (KPiD) och danska Kommunistiska partiet samt Norges KP på plats. Finland representerades av en medlem i Hands off Venezuela.

Simón Bolívars och Hugo Chávez hemland är under attack. Den bolivarianska revolutionen och Venezuelas folk är utsatt för en intern och internationell okonventionell krigföring, försök till social, politisk och ekonomisk destabilisering i syfte att frånta den demokratiskt valde presidenten Nicolás Maduro makten. Presidentens uppmaning till nationell samling för att övervinna reellt existerande problem – bland annat förorsakade av det dramatiskt sjunkna oljepriset – tillbakavisas av oppositionen. Obama har kommit med det absurda påståendet att Venezuela är en av de största farorna för USA:s säkerhet. Händelserna i Brasilien och Argentina har också påverkat den sammanslutning som latinamerikanska och karibiska länder har byggt upp under lång tid och därför kändes Alba-ländernas hälsning till solidaritetmötet i Stockholm extra stärkande.

Telesur-journalisten Jon Restpos skildring av situationen i Venezuela där massmedia helt och hållet ligger i händerna på traditionella ägarfamiljer gav en klar bild av det borgerliga motståndet. Telesur som på Chávez tid var en statlig kanal är nu ett kooperativ och den enda rösten som bryter den ram som USA sätter. Förhoppningar sätts på sociala medier och lokala kanaler för att ge en röst åt folket. Telesur vädjar också till bidrag från solidaritetsrörelser med Venezuela världen över.

Marcos García från Venezuelas ambassad i London informerade om var Venezuelas vänner och fiender finns i världen. I USA organiseras attackerna av högern och kubanska och venezuelanska flyktingar. EU-parlamentet har tagit ställning mot Venezuela i en resolution från 2014. Det Europeiska vänsterpartiet stödjer enligt García inte Venezuela utan USA-imperialismen med sitt ställningstagande. Därför är en stark folklig solidaritetsrörelse med den bolivarianska revolutionen och Venezuelas folk av största vikt.

Deltagarna samlade sina erfarenheter och synpunkter i två arbetsgrupper som specifierade sig på solidaritetsaktioner och effektiva strategier mot det pågående mediala kriget mot Venezuela. När materialet är översatt från spanska återkommer vi med information om de beslut som tagits på konferensen.

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.