Slänga grus i navet

När man googlar är det inte lätt att reda ut begreppen. Alla har vi nog hört talas om rysk propaganda. Det är insändare och reportage som påstås komma från Ryssland. Med det påståendet kan media och politiker avfärda en berättigad kritik av politiken i Sverige och i andra länder, och kan därigenom påverka politiska beslut. Till exempel värdlandsavtalet med Nato och invasionen av Irak.

USA:s underrättelsetjänster rullar inte tummarna och ser på när ryska underrättelsetjänster försöker påverka människor runt om i vår värld – inklusive Sverige. USA har lärt sig läxan från Vietnamkriget, då de inte bara förlorade kriget på marken utan även kriget om media. Det var likaså på Nordirland när den konflikten utbröt. Brittiska politiker och officerare satte kvällsteet i halsen när TV visade hur lojalister och brittiska säkerhetsstyrkor attackerade den stora irländska minoriteten på bästa sändningstid.

Sedan dess har underrättelsetjänsterna (amerikanska, ryska, svenska m fl) och flyttat fram sina positioner och tävlar med varandra om att så split, tvivel, framföra desinformation och information i olika medier (radio, TV, bloggar, m fl) och inte minst påverkan av politiker. Allt beroende i vilket sammanhang och i vilket land detta bedrivs. Detta förekommer överallt – inklusive i underrättelsetjänsternas hemländer.

Finns det något skäl att destabilisera vänstern och föra politiken åt höger? Placera rykten och information – sanna som lögner – i omlopp för att få en reaktion från den stora allmänheten? Självklart. Från alla sidor. Inte bara från ryssarna. Amerikanarna har definitivt ett finger med i spelet. Annars vore dom dumma – vilket dom verkligen inte är. Men alla har olika skäl, goda som onda, att försöka påverka allmänheten i olika riktningar. Inklusive våra egna partier, men då i riktning väster.

Eftersom jag har hört att Putin är en nazist så googlade jag på det. Fy sjutton, den ena skrev ett och den andra något helt annat. Ett exempel var när Putin besökte Serbien (tror det var 2015) och nämnde att vi måste bekämpa nazismen. Därefter var det någon annan som påstod att svenska nazister hade bjudits in av Putinvänliga ryska nazistiska partier. Jag kliade mig i huvudet (tur att jag har tjockt hår, annars hade jag varit skallig vid det här laget) och undrade om Putin hade blivit helt schizofren.

Men vilka tjänar på att jag och många andra ska bli förvirrade och skrämda av den ’onde’ ryssen? Jo, det är kapitalisterna i väst. Gå tillbaka tre fyra år, till Ukraina. Betrakta vad som hände och vad resultat blev. Statliga fabriker och naturresurserna såldes ut till utländska kapitalister och ukrainska oligarker (såsom naturgas, t ex Burisma Holdings. Den amerikanska vicepresidenten Joe Bidens son, Hunter Biden, sitter i styrelsen. Se Wikipedia, den engelska versionen). Nu är det få som äger allt medan de flesta ukrainare lever i misär, fattigdom och arbetslöshet.

Enligt vissa hemsidor och bloggar har dom svenska nazisterna tagit avstånd från den ukrainska regeringen, vilket dom anser är en bunt judar. I stället har de lierat sig med Ryssland. Med all sannolikhet har någon uppmanat dessa idioter att ställa sig på rysk sida. Kapitalägarna (kapitalisterna) gillar inte att den ukrainska regeringen framställs som fascistisk i världens ögon. Nu kan de helt legitimt påstå att Ryssland och Putin är nazister.

Därefter hävdar de att Putin finansierat europeiska nazistpartier. Men att han även har finansierat den amerikanska republikanska presidentkandidaten Donald Trumps valkampanj. Sant eller inte, det vet jag inte. Men det kan nog vara så. Ryssarna vill, precis som amerikanarna, destabiliserar andra länder.

Västliga medier nämner aldrig att Trump och det republikanska partiet har nazistiska kopplingar (t ex ku klux klan). Nu kliar jag mig i huvudet igen. Om Trump har kopplingar till Putin som har kopplingar till nazistiska partier måste väl även Trump ha nazistiska kopplingar, eller …?

Även partier inom alliansen har sträckt ut handen till nazisterna (jag anser att SD är nazistiskt). Men ingen ifrågasätter deras agerande. Om man nu inte heter Putin och befinner sig i Ryssland. Enligt vissa medier är ryska nazister avsevärt grymmare än svenska och amerikanska nazister. Jaså? Jaha. Vad hände med att alla människor är sig lika oavsett nationalitet?

Bakom nazisterna står överklassen (Wallenberg och hans amerikanska och europeiska kompisar). Det är de som sitter i luxuösa salonger bakom barrikaderna och skålar med varandra medan deras nazistiska legoknektar slåss med arbetarna. Det är de som har kontanta medel att föra desinformation om Putin och Ryssland. Och socialismen.

Även Putin har sina skäl att så split i arbetarrörelsen. Både i Ryssland och i världen övrigt. Men jag tänker inte ta upp det eftersom alla andra gör det.

Medborgarna och arbetarna ska inte gå på nazismens falska budskap. Nazismens budskap gynnar bara kapitalismen.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.