Sommaraktiviteter i Stockholms kommun

”From Sammy With Love”
Parkteatersuccé i Stockholm

– 50 000 har hittills sett sommarens första uppsättning och i kväll blir det några fler, sade Parkteaterns chef Sissela Kyle inför flera tusen åskådare i Rålambshovsparkens amfiteater en underbar sommarkväll. -Och gratis som alltid. Det är en kulturell skatteåterbäring.

Pjäsen om artisten Sammy Davids Jr:s liv (1925-1990), svart amerikansk sångare och show-artist, gick på Stockholms Stadsteater hösten 2012 och har nu funnit vägen till Stockholms parker där den har spelats sedan 3 juni. Det är musikteater och dans kring ett mänskligt öde i raspolitikens USA på 1900-talet. Därtill kommer att de svenska artisterna på scenen, Rennie Mirro och Karl Dyall, gestaltar Sammy Davids Jr:s liv utifrån sina egna erfarenheter med rasismen.

Foto: Petra Hellberg

Med akrobatiska dans- och steppnummer, sång och miniscener berättas en historia som börjar i Harlem i New York där Sammy börjar sin karriär som treåring. Han möter under sitt liv rasfördomar i oändlig variation. Svarta får inte komma in på musikställen. Under militärtjänstgöringen duger Sammy bra som underhållare för att strax därefter kränkas med ett försök att få honom att drick piss. När Frank Sinatra lovar honom en gratisbiljett finns det andra som förhindrar att han släpps in. När han 1960 gifter sig med den svenska skådespelerskan May Britt Wilkens blir giftermålet mellan en svart och en vit kvinna en världssensation. Sammy David Jr turnerar runt om i USA och vill resa tillsammans med sin hustru men det är omöjligt eftersom blandäktenskap är förbjudet i 33 delstater. John F. Kennedy vill uppenbarligen statuera ett exempel och bjuder in honom till sin installation. Men tre dagar innan kommer ett återbud med beklagan.

Joanna Nordenskiölds pjäs lämnar USA en kort stund när Rennie Mirro och Karl Dyall flätar in  svensk erfarenhet med rasism både på det personliga planet och inom teatervärlden, som barn till en vit mor och en svart far.

Parkteatern bjuder under denna sommar på 58 uppsättningar på 40 spelplatser och totalt 175 helt kostnadsfria föreställningar. När ”From Sammy With Love” är slutspelad 30 juni följer andra uppsättningar för både vuxna och barn. Denna teater i det fria är uppskattad av stockholmarna för sin höga konstnärliga kvalitet och som folklig, demokratisk kulturyttring. Vi vill tillägga att fadershuset, Stockholms Stadsteater, bildades 1956 med stort engagemang även från kommunisterna i Stockholms  kommunfullmäktige där vår kamrat Knut Olsson bör nämnas särskilt.

Barbara Brädefors

Barnens bokbuss

20150625_113916

kom ändå till slut och ett antal viktiga samhällsinrättningar har stängt efter midsommar, bland annat många bibliotek. I den sydöstra delen av Stockholms kommun håller biblioteket i Bagarmossen öppen men det i grannförorten Skarpnäck har stängt. Där stod i stället barnens bokbuss parkerat på huvudgatan nära tunnelbanestationen. Det såg mycket inbjudande ut. Bibliotekarien visar mig turlistan över de många förorter som bussen besöker – från Flatenbadet i Farsta i söder till Husby i norr. De är två, hennes kollega kör även bussen.
SKP i Stockholms län har i sitt landstingsprogram tagit upp biblioteken trots att de är en kommunal angelägenhet. Med tanke på alla utredningar som visar att läsandet förlorar i tävlan med datorerna så är det ytterst viktigt med läsfrämjande idéer.

Barbara Brädefors

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *