Syriens Kommunistiska Ungdomsförbund, Bakdash: “Vi kommer aldrig att ge upp!”

Fördjupande intervju med Wessam Kahel, medlem av kommittén för internationella relationer för det syriska ungdomsförbundet Bakdash.

ICP: Hur ser du på den inre dynamiken i Syrien och ställningstagandena i Syrienfrågorna idag?

WK: Jag skulle vilja ge lite information om de senaste händelserna i Syrien. Syriska armén har nyligen flyttat fram sina positioner på olika platser i landet. Som ni vet, är Syrien ett ganska stort land. Den syriska armén kan inte placera sina trupper på alla platser i Syrien. Denna händelseutveckling beror främst på Ryssland vilket vi kommer att återkomma till senare.

Aleppos södra delar är främst kontrollerade av den syriska armén. Alla reaktionära rebeller har utplånats. Dessa kraftfulla och snabba framsteg gjorda av den syriska armén har stötts av Ryssland. Den syriska armén kontrollerar nu mer än 75 platser i Aleppos södra delar. Dessa platser är inte belägna i Aleppo (Syriens största stad) utan dessa platser ligger på Syriens stora landsbygd. I de mindre städerna utplånas rebellerna på bara några timmar. Vi blev överraskade av denna mycket snabba händelseutveckling.

Även i Aleppos västra delar har viktiga framsteg denna gång gjorts mot Daesh .

I söder finns den huvudsakliga terroristorganisationen, den största är Nusra som har anknytningar till Al-Qaida och även vissa andra mindre terroristorganisationer kontrolleras av Nusras front.

Väster om Aleppo har också framsteg gjorts mot al Rakka, Daesh så kallade huvudstad.

Vi är alla mycket förvånade över dessa framsteg och vi är mycket förhoppningsfulla också.

Runt Damaskus, där de flesta platser är regeringskontrollerade, på landsbygden och exakt i väst, finns också den islamiska fronten, en organisation som kontrolleras av Saudiarabien. Ledaren för denna organisation har dödats i en operation genomförd av Syrien och Ryssland. Hans namn var Zehran Hallush. Detta innebär naturligtvis ett mycket stort problem för denna organisation eftersom de är direkt beroende av en person, inte av en ideologi.

Söder om Damaskus, Dara, Jordan och Israel, där det också främre av Al-Nusra, den syriska armén har återfått kontroll av några stora städer och viktiga platser. Detta är ett mycket brett område men syriska armén har gjort många framsteg på alla dessa platser.

I västra Syrien ligger Homs, en mycket liten bas där rebellerna var posterade. Syriska armén omringade dem, kämpade och drev dessa rebeller ut ur staden. Homs är nu oskadliggjort. Landsbygden mot Libanon är också oskadliggjord

ICP: Vad sägs om Palmyra?

WK: Tyvärr som du vet har denna lilla stad attackerats av hundra, kanske tusen rebeller. Det är en mycket viktig stad eftersom det är en historisk plats. Syriska armén har dragit sig tillbaka eftersom de inte vill att artefakterna ska förstöras. Palmyra kontrolleras fortfarande av IS, men den syriska armén är placerad cirka 10 kilometer därifrån. Det är dock just nu inte den viktigaste staden då det finns många stora städer som den syriska armén försöker ta itu med.

ICP: Har några skador tillskapats på denna gamla stad?

WK: Ja, tyvärr. Som ni vet, har Daesh och andra organisationer ingen ideologi, ingen mänsklighet, utan de dödar och slåss besinningslöst utan anledning. De förstör varje historisk plats. Detta beror på att de är reaktionära organisationer med reaktionära idéer som också skulle kunna kallas en fascistisk ideologi. “Om du inte kommer med oss, dödar vi dig” eller “Om denna plats tillhör din ideologi, förstör vi den.” Det är på detta sätt som de arbetar.

ICP: Som kommunister som kämpar i sådana svåra förhållanden, hur anser du att den ryska interventionen och några andra som Hizbollah eller Iran, roller som säger att de är emot den amerikanska imperialismen?

WK: Vi inser att Ryssland nu är ett kapitalistiskt land, det är inte Sovjetunionen längre. Men vi vet också att den verkliga fienden nu är den amerikanska imperialismen, det är den amerikanska imperialismen som vi måste vara emot idag. Vi ser ryska ingripandet som en positiv intervention eftersom den gav och fortfarande ger den syriska armén och folket i Syrien mer och mer makt mot de organisationer som kämpar mot vårt folk och vår armé.

Ända från början av den militära interventionen har det varit legitimt eftersom det var den syriska regeringen som uppmanade Ryssland att ingripa. Så vi kan inte kalla det för en invasion eller attack. Det har varit av mycket stor hjälp. Från början av det, hade det varit många positiva aktiviteter, viktiga framsteg för den syriska armén. Också har en liknande roll spelats av Hizbollah och Iran. Vi har fått stöd till militär verksamhet, stödja positioner för den syriska armén och för det syriska folket. Vi anser att allt detta fram till nu har varit mycket positivt för oss, eftersom det har varit ett stöd för kämpar mot imperialistiska angrepp. Och det ger oss också en tid.

ICP: Vad sägs om unionens verksamhetsområden? Vi antar att du deltar aktivt i försvaret av landet, och idag är det reaktionära kan vara mot Assad, men en dag kommer det att förändras. Kan du berätta om en framtida strategi för din organisation?

WK: På vissa platser, vi kan inte flytta, inte kan göra något, det är “dö eller lämna”. Det vi har att vara tillsammans med armén, och vi har inte någon verksamhet för vår egen på dessa platser. Men på platser som kontrolleras av regeringen, av den syriska armén, som ni sa, vi är aktiva som vi var före kriget. Jag kommer att dela upp vår verksamhet i två delar: första delen är under stor parollen “Syrien inte kommer knä” som skapades av våra historiska ledare Halid Bakdash många år innan. Denna patriotiska banner är fortfarande aktuell. Under denna banner fortsätter vi att stödja den syriska armén, stödja motståndet mot folket i Syrien. Vi delar denna banner inte bara med kommunisterna, vårt förbund eller vårt parti, men också med andra viktiga nationella styrkor som delar denna patriotism. Vi anser detta vara inte bara vår nationella skyldighet eller klassplikt, men också vår internationella skyldighet eftersom Syrien utgör en internationell kamp mot den globala imperialistiska attacken.

Och den andra delen är under parollen: “Försvaret av rättigheter av den syriska ungdomen”. Den är relaterad till vår ekonomiska och sociala kamp mot den ekonomiska liberalismen av vår regering. Vi är emot den liberala verksamheten av regeringen i hälsa, utbildning och i allt. Vi försöker att upprätthålla det vi har haft i hälsa, utbildning och på andra områden. Vi fortsätter också vår kamp för att få mer sociala och progressiva rättigheter gällande bostäder och sysselsättning för de yngre generationerna. Vi stödjer också nationaliseringen av produktionen för landet eftersom vi anser att det är en viktig ekonomisk faktor till stöd för Syrien.

Vi har även några andra händelser. Före kriget hade vi centrala karnevaler för alla i vårt land. Men nu på grund av denna situation, har den blivit lokal.. En annan aktivitet är de årliga kulturella “Halid Bakdash möten” där vi bjuder in progressiva artister och sångare. Vi håller också som organisation diskussioner och gör analyser om aktuella frågor.

Vi har också utbildning för vårt parti och våra fackliga medlemmar.

Vid våra universitet, särskilt i Damaskus och i Aleppo är vårt ungdomsförbund representerat på de flesta skolor och även i det “Syriska studentförbundet”. På detta sätt kan vi komma i kontakt med studenternas krav och vi kan sprida våra idéer som kommunister, våra analyser och åsikter med andra studenter, som är vår främsta plikt. Andra har till uppgift att kommunicera krav för studenter och ungdomar i allmänhet.

Vi kommer att fortsätta vår kamp trots kriget och vi kommer aldrig att ge upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.