Vänsterpartiets ideologilösa irrfärder

Att det saknas en kommunist i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik sen ett knappt år är väl ingen hemlighet. Tyvärr finns det numera ingen som verkar kunna förklara för de förvirrade och okunniga representanterna för VP, vad demokratins spelregler säger om olika förslag!

Nu sitter man mitt i köttgrytan med sossepamparna och det har till och med gått så långt att man börjat förneka vad man sagt förut. Runt år 2007 skrev undertecknad en motion om att pensoner med så kallad ”daglig sysselsättning” skulle beredas riktiga anställningar med det bidragssystem som staten har. Detta skulle kommunen se över och beakta när personer med ”daglig sysselsättning” skulle anlitas. Trots detta och att jag vet att arbetsanpassarna verkligen har försökt, så har ingenting hänt.

Nu tog dock KD chansen att göra om mitt trick med motionen när kommunisten verkar vara ur vägen. Kommunens svar var dock mindre positivt denna gång:
Enligt Lokalblaskan Allehanda.se:
”Kommunstyrelsen avslår en motion från KD som gällde anställning av personer med funktionsnedsättning. De önskade att kommunen tar fram en strategi för att anställa fler personer med funktionsnedsättning inom samtliga förvaltningar och kommunala bolag. Kommunstyrelsen menar att grundprincipen vid rekrytering ska vara kompetens och att en funktionsnedsättning inte får påverka en anställning. De påpekar att kommunen kommer att erbjuda medarbetare utbildning inom jämställdhet och mångfald samt att barn med funktionsnedsättning ska beaktas när kommunen erbjuder ungdomsjobb.”

Nu var de makthungriga VP:arna inte riktigt med på det tåg vi var på för några år sen och röstade ner detta! Detta trots att mitt förslag låg som vallöfte både 2010 och 2014. Men så kan det vara när man saknar det ideologiska kunnandet. Saken hade kunnat bli verklighet även en andra gång OM bara de oideologiska VP-arna tänkt lite.

Så här löd min kommunistiska motion från 2007!

Motion: Lönebidrag till funktionshindrade som idag har daglig sysselsättning
Örnsköldsviks kommun och speciellt omsorgsförvaltningen har idag ett flertal funktionshindrade i sk daglig sysselsättning. Många av dem utför ett fullgott arbete och borde kunna ingå bland de anställda.
Att anställa kostar ju som vi alla vet en hel del, men för dessa människor så finns det ett flertal olika anställningsformer som inte behöver kosta så mycket. Ta till exempel lönebidragsanställning, trygghetsanställning eller varför inte OSA (offentligt skyddad anställning).
För de som idag har daglig sysselsättning skulle en anställning med lön kunna vara ett stort lyft. Att försörja sig själv på sin eget intjänade lön är en mänsklig rättighet, som även den här gruppen borde få ta del av. För att inte tala om den samhälleliga vinsten som tillkommer.
Jag föreslår därför kommunfullmäktige besluta:
ATT: De ansvariga tjänstemännen för daglig verksamhet tillsammans med arbetsförmedlingen och de arbetsanpassare som finns inom såväl omsorgs- som humanistiska förvaltningen, undersöker vilka möjligheter det finns att bereda lönebidrags- eller trygghetsanställning för denna grupp.
ATT: De OSA-tjänster (offentligt skyddade anställning) som finns budgeterade tillsätts med omedelbar verkan.
2007-10-29
Mats Hedell

Den ekonomiska beräkning jag grundade mitt förslag på såg ut så här, exemplet gäller en sk ”trygghetsanställning”. Dock ska ni ha i åminne att alla siffror grundar sig på 2006 års löner och bidrag. Dessa löner har naturligtvis gått upp och det har även tillkommit en del bidrag för gruppen handikappade.
*Lön (då 2007): 16700:-
*Underlag för lönebidrag: 6945:-
*Lönebidrag 80%: 23645:-
*Kommunens egenfinansering: 4729:-
Sen uppkommer det faktum att när en ”förtidspensionär” börjar få lön börjar den också betala kommunalskatt på ca 32% då uppstår en ren och rak inkomst för kommunkassan på 5344:-
Kommunens vinst hittills: 614:-
Sen tillkommer ”trygghetsanställning + anordnarbidrag 109:-/dag X 21 dagar i månaden = 2289:- i bidrag från staten
Kommunen slipper betala flitpengar, som då var 36 kr/dag. Nu har det ökat till 50:-. Men då blev det ytterligare en vinst på ca 756:-

Enligt denna tabell skulle således kommunens vinst på att anställa dom arbetshandikappade som bland annat städar våra gator och torg, bakar bröd till kommunhusets alla kontorsråttor, kokar kaffe och serverar till politikernas möten med flera, vara åtminstone 3659:- i 2006 års penningvärde!

Men nu känns kanske siffrorna lite diffusa och gamla, säger nån. Men en sak VET jag från handikapprörelsen och det är att det idag är betydligt mer lönsamt att anställa en person som har ett funktionshinder. Staten är mycket generös i dessa frågor och kommunen skulle egentligen bara slicka sig om munnen och ansöka!
Men som jag antytt så har alla progressiva krafter i kommunpolitiken hamnat utanför och VP kör sitt eget race ihop med svekfulla sossar. Två vallöften hittills sen valet har man svikit. Dels denna fråga, dels att välfärden INTE är/var till salu, när man för att närma sig sossarna var med och sålde bort kommunens servicehus och äldreboende ”Sundhem” till en ökänd fastighetsspekulant med enbart pengar i blicken! Jo, jag känner honom, han är tyvärr min kusin! Saken gör det inte mindre viktigt att Ö-viksborna får ett riktigt kommunistiskt alternativ att rösta på i valet 2018!

Men i många kommuner finns det möjlighet att lämna in medborgarförslag och min rekommendation är att där det är tillåtet kan man använda denna motion med smärre ändringar.

Lämna in så fort som möjligt, den nya uträkningen kan beställas från mig, Riktpunkts redaktion har mina kontaktuppgifter, och levereras så fort jag har den klar!

Mats Hedell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.