Varning för falska profeter

Finns det minsta tillstymmelse till äkta kristen etik hos Kristdemokraterna? Jag kan verkligen inte se den. Falskspel, hyckleri och fjäsk för överklassen är partiets signum.

Det har sen många år blivit rumsrent inom såväl borgliga som socialdemokratiska grupper att tycka att det är ”fint” att tjäna pengar på privatiserad vård. Genom massiv falsk propaganda har riskkapitalister framhävts och glorifierats som om dessa vore våra frälsare som skall ta över vården av gamla och sjuka.

Förre Barn- och äldreminister Maria Larsson från Gnosjö liknades av många vid en figur som ”slänger in månglarna i templet” och ställde sig upp som de starka kapitalgruppernas mest högljudda orakel. Hon hade under sin tid som minister ofta hotat alla de kommuner, som tvekar inför att sälja ut sin äldreomsorg till profittänkande aktörer med att riksdagen då kommer att stifta en tvångslag. För Ebba Bush Thor och hennes gelikar är girighet och profit något fint. Månglarna skall med deras benägna bistånd kunna tvinga sig in i templet.

I kommunernas egen tidning ”Dagens Samhälle” kunde man läsa hur storbolagen Attendo Care inte fick förnyat avtal i Stockholm på grund av misskötsel, i Falun sades kontraktet upp med Carema med motiveringen att ”vi vill slippa skattesmitare och räntesnurror”. I Vänersborg fick Carema miljonböter och skall betala 2,5 miljoner till kommunen som fakturerats för personal som aldrig funnits. I Norrköping skall Attendo betala tillbaka 2,8 miljoner till kommunen då de har för låg bemanning på sitt äldreboende och samma grava brister var det även i Göteborg och Linköping.

Det finns fortfarande krafter som vill tvångslagstifta mot de kommuner som är trötta på denna privatiseringshysteri. Alla ska vi tvingas att tycka att profit är fint. Att kolossalt rika människor är fina. Är det kristen moral?

Vad barnen anbelangar så kan vi konstatera att andelen fattiga barn i Sverige ökat dramatiskt under de senaste åren. Idag säger forskarna att vi har över 240 000 fattiga barn i Sverige. Det är en oerhörd siffra. Och dessa klassklyftor åstadkoms till en början av ett parti vars inspirationskälla borde vara Jesus, som ständigt hävdade att barnen ska vara de främsta. Man kan undra vad det är för bibel Kristdemokraterna läser?

De har i alla fall aldrig läst Jesaja som slår näven i bordet och med åsklik stämma säger: ”Ve eder, som stadgen orättfärdigar lagar och med edert skrivande skriven allenast våldslagar för att vränga de rikas sak och beröva de fattiga i mitt folk deras rätt”.

Det är nästan så att man känner att Jesaja kunde fått partibok i vilket socialistiskt parti som helst. I Apostlagärningarna står det dessutom att ”i hela hopen som trodde, var ett hjärta och en själ, och icke en enda sade något vara sitt av det han ägde, utan allt var för dem gemensamt.”

Jesus betonade ”communis”, det vill säga var besjälad av tron att den solidariska gemenskapen är den viktigaste ingrediensen i den mänskliga tillvaron.

Den gamle revolutionären John Ball samlade fattigbönder, dagsverkare, herdar och hantverkare i ett mäktigt revolutionsförsök i 1400-talets England där han i pamfletter och tal fick massor av människor att vakna till när han sammanfattade budskapet i devisen ”När Adam grävde och Eva spann, var fanns då en adelsman?

Nu lovade ju VP i förra valrörelsen att all vinst i välfärden skulle förbjudas. Men vad hände? Jo, en utredning har malt sönder alla teser som Sjöstedt & Co tuggade, eller man kanske kan säga att vinstförbudet mals ner i en utredning.

”Saken är under utredning, så den är avgjord”, lyder stadsfiskal Ekboms valspråk i Hjalmar Bergmans roman ”Markurells i Wadköping”. Det är som om Ekboms ande svävar över denna fråga där regeringen och Vänsterpartiet försöker förklara om eller hur de enats mot vinstjakten i välfärden.

Den röd-gröna trion enades inte bara om en, utan sju olika utredningar, varav den om vinstjakten i välfärden fått störst utrymme. Från Vänsterpartiets sida slås ständigt på stora trumman, fastän inget konstruktivt kommit från någon utredning..

För så är det. Utredningsdirektivet handlar inte om att stoppa vinster, utan pratar om att stoppa vinstjakten. Men tyvärr så är kapitalister och deras staber av räknenissar allt för skickliga på att hitta vägar runt varje vinstbegränsning. Det finns en hel vetenskap bakom hur vinster trollas bort och förflyttas upp till moderbolag utan att någonsin synas på några vinstkonton.

För att komma åt detta krävs att kapitalismen kastas ut ur välfärden. Sociala rättigheter som skola, vård och omsorg, måste förmedlas och planeras inom sammanhållna offentliga system, där behoven styr hela verksamheten. Detta nämns inte i utredningsdirektivet, vilket givetvis är hela syftet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet försvarar ju denna nyliberala ordning, men det är i mångt och mycket sossarna som har beslutat och genomfört den.

Utredningen om vinster i välfärden skulle ha presenterat ett förslag i mars 2016. Men ännu har då åtminstone inte jag sett eller hört nåt!

Det är dags att vi gör rent hus med vår tids kapitalistklass och deras politiska språkrör.

Mats Hedell

En tanke på “Varning för falska profeter

  1. Jag är kristen men hyser inga som helst illusioner om KD. Guds profeter Sven Lidman och Arne Imsen varnade för detta parti redan då det var i sin linda och hette KSA – Kristet Smahällsansvar.
    Partiet bygger på en bluff.
    Man kan inte renodla kristendomens andrahandsverkningar på bekostnad av budskapet om Jesus Kristus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.