Unga har otrygga anställningar

352.000 kvinnor och 252.000 män har otrygga anställningar. Det visar en rapport från LO om anställningsformer på svensk arbetsmarknad.

LO-rapporten Anställningsformer år 2008 visar att skillnaden är störst mellan unga kvinnor och unga män. Bland 16–24-åringar är 61 procent av kvinnorna tidsbegränsat anställda medan 41 procent av männen är det. Ju längre upp i åldrarna man kommer minskar andelen tidsbegränsat anställda bland såväl kvinnor som män. Skillnaderna mellan kvinnor och män minskar också.

Till stor del beror det på att anställningsvillkoren ser olika ut i mans- och kvinnodominerade branscher. Rapporten visar ett arbetsliv som fortfarande är ojämställt. Ska det förändras måste arbetsgivares möjligheter att utnyttja visstidsanställningar regleras, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh i ett pressmeddelande.

Medlemmar i facket har sällan en tidsbegränsad anställning. Bland LO-medlemmar är andelen med tidsbegränsade anställningar 11 procent. Bland TCO- och SACO-medlemmar är motsvarande siffra åtta respektive 11 procent. Bland anställda som inte är fackligt organiserade är andelen tidsbegränsat anställda hela 27 procent, rapporterar LO.

 Vi ser att många inte går med i facket förrän de har fast anställning. Det är tyvärr något som facket i vissa fall har medverkat till. Facket måste bli bättre på att organisera visstidsanställda och arbeta för att förbättra deras anställningsvillkor, säger Per Bardh.

Länk: LO-rapporten Anställningsformer år 2008

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.