Luxembourg-Liebknecht minnesdemonstration

Rosa Luxembourg och Karl Liebknecht – och  dem andra revolutionärerna – blev ihågkommna i Berlin vid den årliga demonstrationen söndag den 11 januari.

Demonstrationen startade vid Frankfurter Tor och gick till kyrkogården där Rosa Luxembourg och Karl Liebknecht ligger begravda.

På kvällen hölls ett stort politisk och kulturellt festmöte med anledning av att det var 90 år sedan Tysklands kommunistiske parti bildades, den 1 januari år 1919.

På mötet talade ordförande för partiet Heinz Stehr. Han talade om Novemberrevolutionen och om varför revolutionen – efter kort tid – blev dränkt i blod av de reaktionära krafterna – kraftigt stöttade av den tyska socialdemokratin.

Om man hade värnat om revolutionen hade man undgått en Hitler – ett andra världskrig och det mänskliga lidande, som medföljde. Heinz Stehr krävde också stopp för Israels krigshandlinger i Gaza.

Med anledning av att det är 50 år sedan den Kubanska revolutionen talade kubanen Georgina Alfonso Gonzales, som leder  institutet för filosofi vid universitetet i Havana. Han talade om utvecklingen i Kuba och viktigheten av att ha fortsatt revolutionär vilja. Han avslutade med ett citat av Che Guevara om att var dag är dramatisk for den, som kämpar för revolutionen.

Källa: Tidningen Kommunist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.