Både LO och PTK överväger att minska möjligheterna till sympatiaktioner, enligt LO-tidningen.
– LO har inget mandat att genomföra försämringar, säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande.
Facket har i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal gått motparten på arbetsgivarsidan, Svenskt Näringsliv, till mötes och öppnat för begränsningar när det gäller både sympatistrejker och blockader.
”Enligt uppgift till LO-Tidningen arbetar parterna med ett förslag som går ut på att ett fack i konflikt måste vänta i en eller två veckor innan sympatiaktioner från ett annat fack kan bryta ut. I dag finns inga begränsningar för facken att begära sympatier från andra fack i samband med avtalsförhandlingar.”
– Man får ta fighten själv först. Det är väl inte orimligt med en viss fördröjning när det gäller sympatiaktioner, Man får vänta lite innan man ropar på sina kompisar, säger Lars-Bonny Ramstedt, PTK:s förhandlingschef och en av de tre som för förhandlingarna om nytt huvudavtal till LO-tidningen.
Kritiken mot fackens förhandlare är kraftig. Till Riktpunkt säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande, att det är oacceptabelt.
– Vi behöver konflikträtten. Utan den rubbas balansen mellan parterna. Det känns som en försvagning av fackens ställning är på gång, säger Johan Lindholm.
Byggnads och andra fack vill inte veta av några försämringar av konflikträtten, menar han.
Även Jonas Lundborg, informationsansvarig på Grafiska Fackförbundet, är kritisk till uppgifterna.
– Rent generellt anser vi att konflikträtten ska vara intakt. Skälet är att antalet arbetsmarknadskonflikter är relativt låg i jämförelse med andra länder. Så vi ser ingen anledning till att förändra konflikträtten eftersom det inte är något problem, säger Jonas Lundborg.