”Anarkin på bostadsmarknaden har varit i det närmaste total”

Barbro Engman är förbundsordförande i Hyresgästföreningen. På hennes bostadsblogg skriver nu ”bloggvikarierna”. Den 15 februari skrev Sara Svensson, lärare och ledamot i Hyresgästföreningen Malmö Centrum/Öst, bland annat om Malmö kommuns bostadskö – Boplats Syd:

I en stad som Malmö där bostadskrisen och anarkin på bostadsmarknaden har varit i det närmaste total de senaste åren, var det ett verkligt efterlängtat politisk beslut av den rödgröna majoriteten. Förmedlingen är den mest vattentäta metoden för att exempelvis komma undan den rasism, som annars präglar hyresmarknaden. Efternamn avgör var du bor och hur du bor om regler för uthyrningen saknas.

För att ta ett exempel så gav mitt och min sambos svenne-efternamn oss en fin hyreslägenhet utan att ens bli kreditprövade, trots våra då ynkliga CSN-inkomster. Detta till skillnad från det muslimska par som hade sökt lägenheten innan oss – och blivit nekade med hänvisning till den sociala sammansättningen i området.

Hyresgästföreningens egna undersökningar från bl.a. 2007 bekräftar samma bild; utländska namn blir portade, medan svenneklingande efternamn ger en gräddfil in på hyresmarknaden; dialekt är ok – brytning går bort.

Att färdas på gatorna i Malmö är ett studium i klassmässig och etnisk segregation. Ner på minsta kvartersnivå går den att se. I en trappuppgång bor Svenssons och i en annan bor Khaleds. Klassmässiga gränser går mellan väst och öst. Det är därför jag såg fram emot bostadskön. Kön skulle inte lindra det faktum att bostadskrisen i Malmö är rekordhög och att 40 000 unga människor under de närmaste åren står på kö för att antingen flytta hemifrån eller flytta in till denna region, men den gör spelreglerna likadana för alla.

Lyckan, som jag och många med mig kände i höstas, har grumlats nu när bostadskön har funnits i några månader. Många av de privata värdarna lyser nämligen med sin frånvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.