Grekland lamslaget av massprotester

Grekland2Hundratusentals arbetare marscherade i onsdags den 24 februari i 70 grekiska städer mot regeringens och EU:s politik. Det grekiska LO och TCO hade utlyst en 24-timmars generalstrejk mot förslaget som presenterades av den socialdemokratiska regeringen i Grekland. Nedskärningarna har stöd av högerpartiet Ny Demokrati och extremhögern LAOS. De går ut på att höja pensionsåldern, minska pensionerna, frysa lönerna och höja priserna på viktiga basvaror. EU har också gett sin välsignelse för att attackera många av de rättigheter som arbetarklassen har vunnit genom tiderna.

Det grekiska LO och TCO var tvungna att utlysa strejken då PAME – de radikala klubbar och förbund som samlar runt en halv miljon arbetare och tjänstemän – hade utlyst och genomfört två mycket lyckade strejker, den 17 december 2009 och den 10 februari 2010. Detta satte press på de reformistiska facken för att agera. Det grekiska folket har tappat sitt förtroende för det grekiska LO och TCO, då de inte försvarar arbetarklassen. Dessutom underlättar de genom sin reformistiska politik av alla förändringar som kapitalet, regeringen och EU vill ha.

Detta visades sig i demonstrationen i Aten. I LO:s och TCO:s demonstration deltog tusen deltagare medan en demonstration som några lokala fackklubbar och den utomparlamentariska vänstern arrangerade deltog cirka 6 000 personer. I PAME:s demonstration samlades cirka 40 000 deltagare. PAME arrangerade demonstrationer i 70 städer. De största var som sagt i Aten, Thessaloniki med 10 000 deltagare och i Pireus med 10 000 deltagare. Sammanlagt cirka 150 000 arbetare demonstrerade med PAME i hela Grekland.

Strejken var mycket lyckad då nästan allt lamslogs: skolor, sjukhus, kommunikationsmedel, fabriker, varuhus och så vidare. Många invandrare och ungdomar deltog i strejken och i demonstrationerna.

PAME bedömer att strejkerna och demonstrationerna var lyckade och att det behövs nya strejker snart. De föreslår därför att facken ska utlysa ny strejk i mars.

Kampen går vidare och PAME och de radikala fack, där kommunisterna deltar, ska vara i främsta ledet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.