Grekland: Nya strejker den 10 februari

Den 10 februari utlyser de statliga anställda och PAME, de radikala fackföreningar som Greklands kommunistiska parti (KKE) stödjer, en generalstrejk. Bönderna fortsätter för tredje veckan att blockera många motorvägar och till och med utgångar och ingångar mot andra länder såsom mot Bulgarien.

KKE menar i ett uttalande att efter 100 dagar socialdemokratiskt styre så möter människor lönesänkning genom bland annat styckningar av förmåner och ökningar av vägavgifter.

– ”Dessutom har den socialdemokratiska regeringen inlett ett angrepp på den sociala trygghet som börjar med ökningen av pensionsåldern, vilket drabbar framför allt ungdomar och kvinnor. Samtidigt har de för avsikt att öka skatten och momsen, medan de främjar skattelättnader för storkapitalet.”

Med strejken den 10 februari vill PAME intensifierar sina åtgärder för kollektiv kamp mot arbetsgivarna: ”laglösheten på arbetsplatserna, uppsägningar, förändring av arbetsrelationer, försenade betalningar etcetera”

Syftet sägs vara att stärka de klassorienterade fackföreningarna och att belysa problemen för det arbetande folket och organisera kampen för deras lösning, att intensifiera kampen mot den borgerliga ideologin och argument för den ideologiska politiska skyddande av arbetare mot fatalism. PAME vill skapa klassenighet och solidaritet som betonar behovet av att förstärka den politiska inriktningen i kampen, att organisera kamp som en kamp för en klass mot en annan klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.