Janukovytj segrare i lyckat ukrainskt val

Röstsammanräkningen efter gårdagens presidentval i Ukraina är nästan helt avslutad och det står redan nu klart att premiärminister Julia Tymosjenko inte kan hämta in oppositionsledaren Viktor Janukovytj knappa försprång. Dessutom gav de europeiska valobservatörerna i dag en mycket positiv bild av hur valet genomförts, rapporterar SR Ekot.

– Gårdagens röstning var en imponerande uppvisning i demokratiska val, sade Joao Soares från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE på en presskonferens i Kiev i eftermiddag.

Rysslands röst rapporterar: ”Viktor Jusjtjenko, som snart kommer att lämna presidentposten i Ukraina, har antagit en lag om att Stepan Bandera ska betraktas som Ukrainas hjälte. Polen har blivit mycket upprört, eftersom den polska befolkningen i tyskockuperade områdens förintelse är bland Banderas största brott. 1942 bildade Bandera Ukrainska upprorsarmén, som bland annat sysslade med mord bland civilbefolkningen. Här är en kommentar av historikern Pjotr Iskenderov.”

Julia Tymosjenko och Viktor Jusjtjenko var parhästar i den i västregeringar och av antikommunister så omhuldade orangea revolutionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.