Natotrupper i Sverige

Den internationella militärövningen Cold Response 2010 har idag startat. Svenska soldater ska öva tillsammans med Natotrupper. Cold Response är en övning som den norska militärledningen genomför tillsammans med Nato. I år kommer den även att omfatta övningar på svensk mark. Norge är sedan länge medlem i Nato och därför är det kanske inte så konstigt att norska armén övar tillsammans med sin allianspartner. Sverige är inte medlem i Nato och det skulle strida mot den svenska neutralitets- och alliansfrihetspolitiken som svenska folket uttryckligen gett stöd för flera gånger. Trots detta väljer alliansregeringen nu att återigen bjuda in trupper till Sverige från främmande länder. Cirka tio tusen soldater ska delta i övningen varav tusen är svenska.

Norrbottendistriktet av Sveriges Kommunistiska Parti skrev i januari i ett uttalande bland annat:

”Vi har bilden klar och tydlig. Nato, USA:s förlängda arm, har intressen i regionen samtidigt som de pressar Ryssland genom att försöka omringa landets territorium. Ett allt mer intensivare vapenskrammel av Nato kring Rysslands gränser får Ryssland att i sin tur svara upp. Detta medför en ökad upprustning vilket kan komma att skapa ett förhållande som folken i regionen inte har något att tjäna på. Det är en mycket farlig väg att gå. Men de kapitalistiska intressena kräver en fiende för att kunna verka. För att kunna dölja sin egen dagordning och intressen så måste det finnas ett hot och det oavsett huruvida det är reellt eller fiktivt.”

Kommunisterna kräver bland annat att Sverige inte upplåter svensk mark till övningar där krigshetsare likt Nato ingår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.