Rekordmånga obetalda skulder

Effekterna av lågkonjunkturen är tydlig. Under förra året fick Kronofogden in drygt 1 200 000 ansökningar om obetalda skulder. Det är en ökning med 18 procent jämför med förra året och det högsta antalet någonsin. Ökningen varierar över landet, störst är ökningen i Skåne med 23 procent och lägst i Västernorrland med 11 procent, skriver Kronofogden i ett pressmeddelande.

– Lågkonjunkturen har inneburit att många människor har fått det svårare att betala sina räkningar och att ärendeinflödet har ökat kraftigt. Det är oroande att många personer och företag har flera skulder som förfallit till betalning på samma gång, säger Eva Liedström Adler, rikskronofogde. Det försvårar möjligheterna att snabbt komma på fötter igen.

Kommunisterna menar att vi lever i ett samhällssystem som är extremt beroende av krediter, eller som bygger hela sin existens på spekulation och krediter, därav den enorma skuldsättning som finns i samhället. Därför ska skuldsanering erbjudas så många som möjligt och det är viktigt att höja nivåerna och effektivisera socialförsäkringssystemen så att människor klarar sig i ”lågkonjunkturer” också. Kapitalismens kriser är inget som kommer att försvinna utan de kommer allt tätare i samband med att rikedomen koncentreras än mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.