SD får betala för publicering av SKP-affisch

KommunisternaSverigedemokraterna stämdes i december för att otillåtet ha publicerat en av konstnären Nils Brädefors verk. Affischen ”Rak vänster slår ut högern” skapades av Nils Brädefors för Sveriges Kommunistiska Parti inför riksdagsvalet 1944. Nu ska Sverigedemokraterna betala för brott mot upphovsrätten.

Till en början kontaktade Nils Brädefors änka Barbara Brädefors Rickard Jomshof, ansvarig utgivare för SD-kuriren, men han svarade att han inte ansåg det var något upphovsrättsbrott. Barbara Brädefors upprepade sitt krav på ersättning men Rickard Jomshof svarade inte. Då lämnade hon in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Sverigedemokraterna gjorde en kovändning efter medieuppmärksamhet i bland annat Dagens Nyheter. Rickard Jomshof skrev bland annat följande till Brädefors ombud i ett mejl: ”Juristfirman i Stockholm som jag brukar anlita, menar dock att det inte är så enkelt och tycker att vi ska bestrida… Just därför att jag inte vet och inte har någon som helst lust att lägga tid på detta, vill jag förlikas.”

I förlikningen, som stadfästes i Stockholms tingsrätt nyligen, står det: ”Sverigedemokraterna skall, med anledning av företagen kränkning av Barbara Brädefors upphovsrätt till verket ”Rak vänster slår ut högern” (Nils Brädefors, 1944), vilken bestod i bristande respekt för b1.a. paternitetsrätten vid publicering av verket i nummer 83 av tidskriften SD-Kuriren, till Barbara Brädefors utgiva 2000 (tvåtusen) kronor utgörande ersättning enligt 54 paragrafen upphovsrättslagen, samt 450 (fyrahundrafemtio) kronor utgörande ersättning för stämningsansökningsavgift… Sverigedemokraterna förbinder sig att ej i fortsättningen, i några kommande publikationer, eller på sin webbplats, exponera sagda verk eller andra verk av Nils Brädefors”.

Barbara Brädefors säger att hon blev lika mycket upprörd över att bildunderskriften till affischen i SD-Kuriren påstod att boxningsmomentet Rak vänster egentligen är ett ”hot mot betraktaren” som kommunisterna håller på med ”då som nu”. Barbara hade från början bestämt sig att skänka skadeståndet till SKP.

(Paternitetsrätt: upphovsmannens rätt att få sitt namn omnämnt)

En tanke på “SD får betala för publicering av SKP-affisch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.