”De värsta avarterna av utplundring”

Kommentar. När brottsförebyggande rådet BRÅ och Ekobrottsmyndigheten skall peka ut de branscher där svarta jobb och skattefusk är vanligast förekommande, pekar man oftast ut bygg- och restaurangbranschen som de stora bovarna. Vad man sällan eller aldrig nämner är bärbranschen. Detta trots att bäruppköparnas beteende får bygg- och restaurangbranschens gangstrars verksamhet att framstå som rena söndagsskolan.

Så här går det till.

Bäruppköparna skaffar sig en bulvan i Thailand. Denne bulvan öppnar då ett Thailändskt bemanningsföretag. När detta är gjort hyr de svenska bäruppköparna tusentals Thailändska bärplockare till Sverige. Bemanningsföretaget i Thailand rekryterar sedan personal genom löften om ett mycket välbetalt säsongsarbete i Sverige. De som nappar på anbudet får då själva bekosta resan till Sverige. Det innebär att många thailändare säljer allt de äger och har för att resa till Sverige för några månaders arbete för att sedan komma hem med en rejäl slant i fickan. År 2003 kom det på detta vis några hundra thailändska bärplockare till Härjedalen. De kom till Härjedalen i tron att de skulle plocka apelsiner, jo ni läste rätt, apelsiner. Naturligtvis fanns det inga apelsiner att plocka, anledningen till att de hitlurade bärplockarna trodde att det i Sverige fanns apelsiner att plocka är egentligen inte konstigare än att vi svenskar har lika bristfälliga kunskaper om vilka bär och frukter som är vanligt förekommande i Thailand. Det fanns inga apelsiner att plocka och dessvärre heller inga blåbär. Då plockarna inte kunde leverera några bär till uppköparna fick de heller inga pengar av uppköparna. Uppköparna beklagade det hela men slog sig fria från allt ansvar med argumentet att de var anställda av ett thailändskt bemanningsföretag och inte av dem. Det hela resulterade i att byborna i Vemdalen öppnade en nedlagd skola för de totalt utblottade plockarna så att de skulle få tak över huvudet samt att byns husmödrar såg till att plockarna även fick något att äta. Äventyret i Härjedalen slutade med att Migrationsverket såg till att de grundlurade och totalt utplundrade plockarna kunde åka hem igen. Man utrustade dem med flygbiljett, 500 kr och busstransport till Arlanda.

Ungefär samma historia upprepades sommaren 2009 i Norrbotten.

Nu har migrationsverket satt ner foten för att få stopp på den vidriga verksamheten. Man har beslutat att Kommunal har organisations och avtalsrätten för plockarna samt att det är Kommunals ramavtal med Skogs och Lantarbetsköparna som gäller för anställda av företag med verksamhet i Sverige. Lägsta lön i detta avtal är 16.372 kronor i månaden. För plockare som är anställda av utländska företag som inte har verksamhet i Sverige ska bemanningsavtalet gälla och då blir månadslönen minst 17.730 kronor i månaden. Detta får ses som en stor framgång för alla som vill ha en arbetsmarknad befriad från de värsta avarterna av utplundring av arbetskraften. Däremot återstår ett stort orosmoln på himmelen. Det är det svenska medlemskapet i EU och den förhatliga domen av EG domstolen som är mer känd som Lavaldomen. Vad händer när de skrupelfria bärhandlarna i stället väljer att starta upp ett bemanningsföretag i ett EU land. I Lettland eller Polen torde det vara enkelt att göra det.

Ännu ett tungt argument för att lämna direktörsklubben EU.

Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.