Samling mot israeliska kolonister

 Israel

5 000 judiska och arabiska fredsaktivister samlades i östra Jerusalem mot israeliska kolonister.

Runt 5 000 judiska och arabiska fredsaktivister samlades lördag natt den 6 mars.  Flera av dem medlemmar i Haddash (den demokratiska fronten för fred och jämlikhet-Israels Kommunistiska Parti) i den palestinska stadsdelen Sheik Jarrah i östra Jerusalem, för att demonstrera mot de judiska kolonialisterna i området och utrymningen av arabiska familjer från sina hem.

Demonstranterna samlades på en fotbollsplan i området och viftade med israeliska och palestinska flaggor innan de marcherade mot Simon den rättfärdiges grav. En ansedd medlem i Israels KP, Dov Khenin, anmärkte att ”ingen politisk överenskommelse kan kräva en delning av Jerusalem och dessa (israeliska) bosättningar är ämnade att förhindra fred.”

Protestanterna bar röda banderoller och palestinska flaggor och skanderade ”Stoppa förstörelsen av palestinska hem” och ”Det finns ingen fromhet i en ockuperad stad.”

Under de senaste sex månaderna har en grupp israeliska fredsaktivister varje fredag demonstrerat i östra Jerusalems stadsdelar och protesterat mot israeliska kolonisters övertagande av palestiniers hem.

Förra veckan ansökte demonstranterna om tillstånd hos Jerusalems polis för att hålla ett större möte på en gata som leder till ett omstritt hus, för att protestera mot den israeliska koloniseringen och visa solidaritet med de bofasta palestinierna i området. Åtskilliga palestinska familjer i Sheik Jarrah har de senaste månaderna förvisats till förmån för israeliska ”bosättare”-kolonisatörer. Händelserna ledde till demonstrationer, vilka slogs ned av polis som arresterade dussintals fredsaktivister.

Polisen vägrade godkänna demonstrationen men tillät en mycket mindre församling på en fotbollsplan belägen 300 meter ifrån det aktuella huset. Demonstranterna påpekade att fotbollsplanen som är kringgärdad av en mur inte kan bli sedd utifrån och är helt avskuren från området intill det omdiskuterade huset, vilket var brännpunkten för protesten.

Högsta domstolen var högst kritisk till polisen i Jerusalems och dess beslut denna vecka att vägra gå demonstranterna tillmötes. ”Polisen har fört rätten till att demonstrera 30 år bakåt i tiden,” sade
Högsta Domstolens domare Dorit Beinisch under rådplägning.

2 tankar på “Samling mot israeliska kolonister

  1. USA är garanten för Usraels ”demokrati” som för varje mandatperiod får en ny tjuv- och mördarregim.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.