Grekland: ”Premiärministern ljuger om den grekiska ekonomin”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kYjt7gvICF8&feature=player_embedded[/youtube]
Video på engelska från strejken den 5 mars.

Den 11 mars blir det en ny generalstrejk i Grekland.
– Regeringen angriper arbetarnas rättigheter i syfte att samla in 5 miljarder euro under 2010, säger George Pontikos från PAME till Riktpunkt.

PAME organiserar just nu stora strejker och demonstrationer i Grekland mot den socialdemokratiska regeringen. PAME samlar arbetarna för att agera genom fackorganisationer mot regeringens åtgärder.

– Detta är den värsta regering som har funnits under de senaste decennierna.  Den handlar i strid mot arbetarnas intressen och är enig med ”gamarna” hos storkapitalet. De har nu tagit bort allt som var kvar av våra rättigheter och framsteg, säger George Pontikos.

– Regeringen ökar pensionsåldern. Den reducerar pensionen och den reducerar och försämrar det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet, sjukförsäkringen och socialförsäkringssystemet. Regeringen reducerar löner och arbetsinkomster och tar bort det som finns kvar, den sätter igång en våg av prisökningar, framförallt på bensin, mediciner, biljetter och alla sorts dagliga varor.

– Och som om detta inte vore nog är den redo att avskaffa kollektivavtalet. Regeringen vill avskaffa begränsningar på personalminskningar, den vill avskaffa jul-, påsk- och helgersättning, den vill avskaffa arbetsfria söndagar och låta arbetsgivarna fritt bestämma om arbetstiden.

Samtidigt reducerar regeringen skatten för stora företag från 25 till 20 procent och ”matar” tyska och franska tillverkare med miljarder euro, berättar George Pontikos.

Premiärministern ljuger om den grekiska ekonomin och kapitalisterna gör stora vinster, säger George Pontikos och ger några exempel: De grekiska bankernas tillgångar uppgår till 600 miljarder euro. Under 2009 finansierade regeringen bankerna med 28 miljarder euro. Den sammanlagda vinsten från aktiemarknaden på 200 stora grekiska företag uppgår till 12 miljarder euro.

– Den enade fronten som består av arbetare, egenföretagande hantverkare och säljare, fattiga och medelstora bönder, håller nu på att upprättas och förstärkas, säger George Pontikos.

Läs tidigare artiklar om Grekland.

2 tankar på “Grekland: ”Premiärministern ljuger om den grekiska ekonomin”

  1. Alla kapitalets regeringar och företrädare verkar enligt de samma mål som den grekiska och i dessa tider är de helt rabiata på att stjäla folkets tillgångar. De svenska regeringarna har sedan 1990 genomfört densamma svångremspolitiken, oberoende om de varit moderata eller socialdemokratiska.

    Skillnaden är att det i Grekland finns ett aktivt, reflekterande och klassmedvetet motstånd. I Sverige leds det av de socialdemokraterna arbetarklassförrädarna i fackföreningen som många har desamma illusionerna om ett demokratiskt samhälle som sina bröder i Sossepartiet och moderat-Alliansen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.