Ungdomsarbetslösheten

Kommentar. Ett samhälle som anser sig ha råd att ha en ungdomsarbetslöshet på 25 % är ett samhälle som har stora problem. Detta problem lämnar aldrig kapitalets megafoner någon ro. Hur skall man öppet kunna försvara att 25 % av den blivande arbetskraften, av de nya samhällsbyggarna lämnas vind för våg. Hur skall en regering som vill bli omvald kunna försvara detta gigantiska och mänskliga slöseri. Detta bekymmer har den borgerliga alliansen tillsammans med kraftigt bistånd från Svenskt Näringsliv insett. Alltså gäller det att hitta en orsak som man själv inte känner sig ansvarig för, sedan om det man med emfas hävdar är sant eller ej spelar mindre roll. Svenskt näringsliv har bestämt att den stora ungdomsarbetslösheten beror på lagen om anställningsskydd, LAS. För att trumma in detta i i svenskarnas medvetande vräker Svenskt Näringsliv miljoner över dumsmedjan Timbro som i sin tur på löpande band presenterar utredningar som alla visar att LAS låser ute ungdomarna från arbetsmarknaden.

Byggsektorn som lider av en enorm arbetslöshet bland lärlingarna kan vi titta lite extra på för att avslöja debattens alla lögner. På vilket sätt är byggsektorns lärlingar utelåsta från arbetsmarknaden genom LAS. Inte på något sätt. Det är faktiskt på det viset att bygglärlingarna INTE omfattas av lagen om anställningsskydd. Lärlingarnas villkor regleras genom ett utbildningsavtal som är tecknat mellan Byggnads och Sveriges byggindustrier. Hoppsan, där sprack den lögnen. Ett annat återkommande tema, som även det visat sig vara lögnaktigt är att om det bara fanns lärlingsplatser så ordnar det sig med ungdomsarbetslösheten… detta är en lögn som särskilt Folkpartiet aldrig missar ett tillfälle att lansera.

Låt oss återgå till byggsektorn. De arbetslösa bygglärlingarna går naturligtvis som alla andra arbetslösa till arbetsförmedlingen när de organ som är skapade genom avtal mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier inte kan placera ungdomarna på någon arbetsplats. Det organet kallas RYK och betyder Regionala Yrkes Kommitten. Sammanfattningsvis kan man säga att det enligt kapitalets megafoner inte skulle finnas någon ungdomsarbetslöshet i byggsektorn. Där finns ett lärlingssystem och dessa omfattas inte av LAS.

När de arbetslösa ungdomarna besöker arbetsförmedlingen inträffar något mycket märkligt och besvärande för kapitalets megafoner. Helt plötsligt kan arbetsförmedlingen erbjuda de arbetslösa ungdomarna arbete. Dessa arbeten är dock försedda med två krav. Det första är att den arbetslöse inte kan tacka nej samt att ersättningen blir något som kallas aktivitetsbidrag, detta bidrag är 250 kr/dag. Det innebär en kraftig lönesänkning samtidigt som det helt plötsligt finns jobb. Byggfirmorna sparkar först hem ungdomarna för att sedan med öppna armar ta tillbaka dem under förutsättning att man får gratis arbetskraft. Det blev en bra lektion i det kapitalistiska vansinnet.

En rak vänster slår ut högern rösta med kommunisterna i höstens val.

Lars Lundberg

En tanke på “Ungdomsarbetslösheten

  1. Precis på samma sätt nyttjas praktikanter inom handels.Istället för att kalla in betald personal vid behov anställer affärsinnehavarna ett par ibland fler praktikanter som sedan får gå när behovet av extrapersonal inte längre finns.Claes Olsson här i Kalmar kör med den metoden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.