USA-ledd mediakampanj mot Kuba

Kuba har varit i centrum av en USA-ledd mediakampanj som försökt förvränga en verklighet av full respekt för mänskliga rättigheter och enorma ansträngningar i samma anda för resten av världen.

Den rörelsen, fullt koordinerad utomlands med hjälp av antikubanska grupper och högerfraktioner – framför allt från USA och Europa – använder falska argument kring fängelser på ön och behandlingen av fångar.

Kampanjen ignorerar tveklöst att dagens moderna kubanska faciliteter främst verkar för sina fångars återintegration i samhället genom utbildningsprojekt, avlönat arbete och fördelar baserat på uppförande.

Oavsett av vad mediakampanjer hävdar, och oberoende av begånget brott, så har inte ett enda fall av tortyr eller död på grund av misshandel eller brist på medicinsk omvårdnad någonsin rapporterats.

Däremot är det intressant att titta på fängelsesituationen i USA, huvudanstiftaren av de antikubanska attackerna.

Enligt officiella data dör nära 7 000 fångar varje år i USAs fängelser. När George W Bushs presidentperiod gått mot sitt slut hyste fängelserna i USA 22 480 fångar smittade av HIV/AIDS.

Detta är inte överraskande med tanke på att nästan fem procent av de dömda i statliga och federala fängelser utsatts för våldtäkter, i det inkluderat överfall begångna av medfångar och/eller anställda i fängelsesystemet. Till det kan fogas att ungefär 200 000 minderåriga lagförs som vuxna och en del av dem fängslas. Icke att förglömma så döms några av dem till dödsstraff.

Droganvändning och -handel inom fängelserna är ett återkommande tema i filmer från USA, filmer som ibland erkänner landets fängelser som sanna helveten på jorden. När det gäller politiska fångar så handlar det senaste exemplet om fem kubanska antiterrorister som fängslats i landet för att de infiltrerat våldsamma USA-baserade grupper i syfte att samla information för att kunna undvika terroristattacker och rädda liv.

De har inte bara fått lida isolering och orättvisa straff utan har dessutom förvägrats kontakt med sina familjer; två av dem i över elva år. Jämförelser är egentligen inte nödvändiga. Inte ens försöken att omvända vanliga fångar till patrioter som avslöjar påstådda i kubanska fängelser kan fria USA från att anses vara den verkliga överträdaren av mänskliga rättigheter.

Översatt från Prensa Latina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.