Svensk-Koreanska föreningens höll årsmöte

Lördagen den 17 april höll Svensk-Koreanska föreningen sitt årsmöte följt av ett offentligt möte.

Det offentliga mötet inleddes med att Nordkoreas ambassadör Ri Hui Chol redogjorde för situationen och utvecklingen i Nordkorea.

Nordkorea har under 2009 riktat sitt fokus på den ekonomiska utvecklingen i landet. Ri Hui Chol understryker att Nordkorea står starkt politiskt och militärt men att den ekonomiska sektorn behöver utvecklas. För att göra det så genomfördes under 2009 flera framgångsrika kampanjer med syfte att öka livsmedelsproduktionen och modernisera den lätta industrin. En annan del av denna ansträngning var den valutareform som genomfördes i början av december 2009.

Valutareformen har gett upphov till mycket spekulationer hos västmedia som i den vill se ett tecken till Nordkoreas nära förestående kollaps. Ambassadören avfärdade bestämt dessa rykten och betonade att beslutet om valutareformen var korrekt men att det förekom felaktigheter på tjänstmannanivå i genomförandet, vilket gjorde att det uppstod vissa problem. Dessa problem övervanns dock snabbt och det ekonomiska livet återgick till det normala, stärkt av valutareformens genomförande.

Efter ambassadörens inledning visade Inger Johansson bilder från sin resa i Nordkorea i april 2009. Hon lyfte bland annat fram hur miljonstaden Pyongyang är planerad så att människor kan gå, cykla eller åka kollektivtrafik till jobbet, något som i klimatproblemets kölvatten blivit en framtidsvision för västvärldens storstäder. Ingers berättelser och bilder var en kraftfull motvikt till västmedias lögnkampanj mot Nordkorea och visade ett kämpande folk, fast beslutet att gå sin egen väg. Mötet avslutades med traditionell koreansk mat samt koreansk sång och musik framförd av ungdomarna från koreanska ambassaden.

Oskar Mölleby

En tanke på “Svensk-Koreanska föreningens höll årsmöte

  1. Men så härligt att få höra att det i alla fall finns ett land i världen där man har ordning och reda på saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.