Israel har beslutat att stoppa Ship to Gaza

Enligt israeliska medieuppgifter har det så kallade inre kabinettet i den israeliska regeringen fattat beslut om att stoppa konvojen Freedom Flotilla och föra passagerarna till nyligen uppförda arrestlokaler i den israeliska hamnstaden Ashdod.

Operationen kommer att ledas av den israeliske marinchefen personligen och har fått kodnamnet ”Sky Winds” (Himlens vindar). Marinen, som klagar på otillräckliga resurser, säger sig ha två alternativ när det gäller att stoppa Frihetsflottan: antingen genom att hota med och eventuellt använda sig av vapenmakt eller genom försöka borda fartygen med hjälp av elittrupper.

Den israeliska propagandan har fokuserat på Turkiets roll i koalitionen, och beskyller den turkiska regeringen för att ligga bakom hela initiativet. För att vederlägga denna osanning anordnar de icke-statliga organisationer som står bakom Frihetsflottan idag kl 10 svensk tid en presskonferens i Istanbul.

Israeliska myndigheter har lanserat en mediekampanj som går ut på att förnödenheterna som Ship to Gaza och Frihetsflottan för med sig är obehövliga eftersom Israel tillåter alla nödvändiga transporter landvägen. Detta är för det första inte sant, vilket biståndsorganisationer verksamma i Gaza kan intyga. För det andra är förmedlingen av återuppbyggnadsmaterial bara ett av Frihetsflottans mål. Ett annat är att tydligt ifrågasätta och bryta Israels och Egyptens olagliga blockad.

Ship to Gaza-Sverige
Pressmeddelande 2010-05-27

De nio båtarna är nu på gång mot sitt mål det ser ut som om de kan nå sitt mål någon gång under lördag.
I Malmö kommer att finnas ett infotält på Gustav Adolfs Torg från och med fredag klockan12 och dygnet runt fram till söndag klockan 17. Där kan du följa livesändningar från båten, få den senaste informationen, det kommer att vara manifestationer, tal, musik, kultur och filmvisningar.

”Ship to Gaza, Sverige är en gräsrotsaktion, från människa till människa, av individer och folkrörelser som tröttnat på att våra regeringar i tre år tittat åt sidan när Israel och Egypten i strid med folkrätten omvandlat Gaza till världens största utomhusfängelse.

Vi har i samarbete med Ship to Gaza, Grekland, köpt ett lastfartyg som fyllt med byggnadsmaterial och medicinsk utrustning tänker ta sig till Gaza via internationellt vatten. Våra samarbetspartners i Gaza är en samorganisation av partipolitiskt och religiöst oberoende ickestatliga organisationer, dvs. varken Fatah eller Hamas, och som samarbetar med Röda halvmånen.

Ship to Gaza har tre syften:
1) Det humanitära syftet är att bistå befolkningen i Gaza med medel till återuppbyggnad
2) Det politiska syftet är att återupprätta folkrätten. Den humanitära katastrofsituation som råder i Gaza beror ju inte på en tsunami eller jordbävning utan är en politiskt skapad katastrof. Vi tar inte ställning till de inbördes striderna i Palestina utan för folkrätten och de mänskliga rättigheterna.
3) Det solidariska syftet understryker att detta inte handlar om välgörenhet. Vi är övertygade om att också palestinier kan försörja sig själva om de inte hindras därtill.
Det handlar också om oss själva – genom att palestinier berövas sitt människovärde inför våra ögon berövas också vi vår mänsklighet. Genom aktionen återskapar vi vår mänsklighet och sänder ett viktigt budskap till Gazas instängda befolkning: ni är inte ensamma!

Det handlar om den värld vi lämnar efter oss åt våra barn.
Menar vi allvar med talet om mänskliga rättigheter eller inte?

Vi bryter inte lagen, vi återupprättar den.
http://www.shiptogaza.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.