Socialdemokratisk brakförlust i det Tjeckiska valet

Inget kommunistiskt parti inom EU har under de senaste 5 åren varit utsatt för en så hätsk och reaktionär kampanj som det Tjeckiska kommunistpartiet KSCM. En kampanj som Tjeckiens socialdemokratiska parti CSSD deltagit i. En kampanj som började med att man försökte kriminalisera det Tjeckiska kommunistiska ungdomsförbundet. När detta misslyckades gjorde man om samma försök med kommunistiska partiet. Skälet till att kriminalisera kommunistpartiet påstods vara att partiets verksamhet stred mot grundlagen då partiet i sitt program ifrågasatte den privata äganderätten.

Väljarnas dom över det socialdemokratiska partiet som deltagit i denna smutsiga kampanj blev hård, mycket hård. I valet till parlamentet som skedde den 29 maj förlorade socialdemokraterna hela 10 % och backade från 32 % till 22 %. Valresultatet innebär att den socialdemokratiska regeringschefen Jiri Paroubek lämnat in sin avskedsansökan.

Valets stora segerherre blev det högerextrema partiet TOP 09 som bildades för ett år sedan och nu stormar in i parlamentet med 16% av rösterna.

Kommunistpartiet och dess medlemmar som under de senaste fyra åren levt med en arresteringsorder hängande över sig klarade valet på ett alldeles utmärkt sätt då man behöll sina 12% av väljarkårens röster. I själva verket under rådande omständigheter är kommunisternas valresultat en beundransvärd bragd. Valresultatet är också en stark knäpp på näsan på EU kommissionären Cecilia Markström som helt har tagit den Tjeckiska reaktionens parti i dess kamp mot Tjeckiens kommunister.

SKP vill gratulera vårt broderparti KSCM till ett strålande valresultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.