Malmö: Manifestation till stöd för Ship to Gaza

Måndagens manifestation till stöd för Ship to Gaza på Gustav Adolfs torg i Malmö började med en tyst minut för att hylla den Israeliska terrorstatens offer. Bestörtningen bland den 1500-2000 hövade publiken var stor. Många hade förväntat sig att Israel skulle bryta mot folkrätten och försöka stoppa hjälpsändningarna, men de flesta hade förhoppningen om att det skulle avlöpa fredligt. Få hade förväntat sig att den Israeliska terrorarmen kallblodigt skulle mörda 10-20 biståndsarbetare för deras försök att bistå de instängda i Gaza.

”Världssamfundet” och imperialismens agenter vill nu försöka tillfredställa den folkliga opinionen genom att föreslå en utredning. Det behövs inga utredningar, det är ett solklart brott mot folkrätten och alla mänskliga normer att beordra mord på civila människor. Dessutom är det sjöröveri att kapa båtar på internationellt vatten. Vad som behövs är kraftfulla sanktioner mot den statliga terrorism som Israel ägnar sig åt. Vid manifestationen talade bland annat Sveriges Kommunistiska Partis partisekreterare Håkan Jönsson, för underhållningen stod mängder av artister med David Rovics från USA i spetsen.


David Rovics.

Här under kan du läsa Håkan Jönssons tal.

Israel är en terrorstat

Att anfalla konvojer med humanitärt bistånd och att mörda fredsaktivister visar på vilken nivå Israel befinner sig. Önskvärt vore att den svenska regeringen utvisar alla israeliska diplomater, ett krav som många av oss ställer. Israel har passerat anständighetens gräns för länge sedan. Rena ömkligheten är det när man påstår morden skedde på grund av att biståndsarbetarna försvarade sina båtar, de har faktiskt all rätt att försvara sina båtar, i synnerhet på internationellt vatten. Var är flottiljorna som jagar sjörövare utanför Somalias kuster, eller har imperialiststaten Israel rätt att utöva sjöröveri, vem har gett dem den rätten?

Att kollektivt bestraffa miljoner för vad ett fåtal ställer till med är ett klart brott mot folkrätten. Att bomba civila med fosfor som skedde för ett och ett halvt år sedan är en av de värsta krigsförbrytelserna som skett de senaste decennierna.

Att sedan försvara sina handlingar genom att åberopa holocaust är en skymf, ett hån mot de sex – sju miljoner judar som miste livet i nazisternas utrotningsläger. Det är ett hån även mot alla de andra miljoner som föll offer för de nazistiska krigsförbrytelserna. Hitler skulle förmodligen också mörda de som försökt bistå koncentrationslägerfångarna med humanitärt bistånd.

Att man har under 3 års tid stängt av alla gränser så att man kan bestraffa alla boende på Gazaremsan är ett klart brott mot folkrätten. Man kan inte försvara Israels politik med påståendet att de har rätt att försvara sig, att de har rätt att känna sig trygga. En ockupant kan aldrig hänvisa till att man måste försvara sig mot de ockuperade utan tvärt om, de ockuperade har rent folkrättsligt inte bara ett moraliskt ansvar utan också en skyldighet att bekämpa en olaglig ockupation. Löjligast är att hänvisa till Hamas som grunden för palestiniernas nuvarande predikament. Att Israel har fört samma politik sedan dess tillblivelse d.v.s. långt innan Hamas födelse, verkar märkligt nog ha gått Israelvännerna helt förbi.

De som möjliggör brotten är samma krafter som förde Hitler till makten, därför kan vi inte utan en stark solidaritetsrörelse förvänta oss att man tvingar Israel till att följa folkrätten och upphöra med den olagliga ockupationen och de folkrättsvidriga blockaderna.

De krafterna är imperialisterna och kapitalet, de tar aldrig ansvar för mord, lidande eller en politik där kvinnor och barn får sätta livet till, de tar enbart ansvar för sina profiter. För dem är man beredda att liera sig med alla mörkrets krafter inklusive olika former av fascism, och sionismen är fascism.

De flesta regeringar följer i imperialismens ledband, så också den svenska därför måste de tvingas att agera, de kommer aldrig att göra det självmant.

Nej, alla imperialister och kolonisatörer behöver alltid lögnaktiga påståenden för att rättfärdiga sin politik där kvinnor och barn alltid får sätta livet till. Vi har sett det när det gäller Irak och Afghanistan under täckmanteln ”Kriget mot terrorismen” och när det begreppet är uttjänt så kommer man att uppfinna ett nytt för att rättfärdiga sin politik, därför är det viktigt att vi genom en stark solidaritetsrörelse mot imperialistisk krigs och ockupationspolitik kämpar för en värld utan imperialism och krig. Först då blir en bättre värld möjlig först då kommer alla folk att kunna garanteras självstyre och lika rättigheter.

Håkan Jönsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.