Byggnads 15:e ordinarie kongress

Hans Tilly

I dag inleddes Byggnads 15:e ordinarie kongress. Kongressen inleddes med ett hälsningsanförande av dess ordförande Hans Tilly och ett omfattande kulturprogram, dessutom de sedvanliga formalia.

Hans Tilly var också föredragande för Byggnadsarbetarförbundets verksamhetsberättelse.

I verksamhetsberättelsen framförde han berättigad kritik mot den borgerliga regeringen för deras forcering av den sociala nedrustningen som genomförts, det är den politik som har sina inspiratörer i kapitalets EU. Det borde knappast förvåna någon som Tilly, han har ju varit en varm anhängare av kapitalets EU och att tro kapitalet och arbetarklassen har samma syften och intressen med EU visar snarare på en till gränsen straffbar naivitet . Tydligt blev det när han berörde det nederlag Byggnads fick genom Lavaldomen där han ansåg sig lurad eller förd bakom ljuset av de som vid EU inträdet påstod att den ”svenska modellen” inte skulle ifrågasättas. Som god socialdemokrat, han ingår i dess partistyrelse, så utelämnade han naturligtviss vilka som stod för lurendrejeriet och påstod att socialdemokraterna efter en eventuell valseger skulle ha förmåga att ändra på följderna av Lavaldomen. Det kan väl närmast beskrivas som ett försök att upprepa det magiska reptricket.

Vad det gällde valet var Tillys uppfattning att det viktiga var att vi fick en ny regering, de flesta byggnadsarbetare skulle säkert hellre önska sig en ny politik.

Byggnadsarbetarförbundet står inför många utmaningar inom de närmaste åren där förmodligen den organisationsutredning som kongressen skall behandla blir en viktig fråga. Den handlar om hur facket skall möta framtiden och utveckla medlemmarnas aktivitet och demokratiska inflytande på sin egen organisation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.