Avsätt Carl Bildt!

Tolv tusen personer dog, 160 000 personer blev tvångsförflyttade. Det var effekten av svenskaägda Lundin Oils verksamhet i den afrikanska staten Sudan.

Sudan gränsar i norr till Egypten och är sedan 1989 styrt av en militärdiktatur vars ideologi är islamistisk.  I huvudstaden Khartoum med omnejd bor cirka 6 miljoner människor.

Byggandet av Suezkanalen 1854-1869 gjorde att Egypten fick stora skulder till brittiska och franska långivare. När ett nationalistiskt uppror utbröt ockuperade brittiska trupper Egypten och tog kontroll över Suezkanalen. Även Sudan hamnade då i praktiken under brittiskt styre.

1946 bildades Sudanesiska kommunistpartiet med stomme hos järnvägsarbetarna. Genom att partiet kontrollerar fackföreningsrörelsen har det kommit att bli ett av de starkaste kommunistpartierna i Afrika och Mellanöstern.

När Sudan blev självständigt 1956 föddes den nya staten med ekonomisk kris orsakad av fallande bomullspriset samt inbördeskrig i södern. 1969 grep en grupp militärer, anförda av överste Gaafar Numeiri makten i en kupp.

Men missnöjet växte mot försämrade levnadsvillkor särskilt i norr där kommunistpartiet levde med starkt underjordiskt stöd bland arbetarna. I söder hade Sudanesiska folkets befrielserörelse SPML bildats som bl a krävde avskaffande av de islamistiska lagarna.  Uppror utbröt i mars 1985 och kravet ställdes på omedelbar övergång till civilt styre.

Inbördeskriget har skördat minst två miljoner människoliv sedan 1983. Över fyra miljoner människor har drivits på flykt inom landet.

Utvinningen av olja i södra Sudan, som startade 1999 underblåser motsättningarna då oljeexporten gett regeringen nya inkomster att köpa vapen för medan gerillarörelser försöker stoppa verksamheten i anfall mot oljeinstallationerna.

Genom att bomba och bränna byar har den sudanesiska regeringen försökt skapa en buffertzon runt oljefälten i södra Sudan och nu anklagas således Carl Bildt av människorättsorganisationer  för att ha gett sitt tysta stöd till de massakrers  som ägde rum under 2000- 2006  när han satt i styrelsen för Lundin Oil.

Låt inte Sveriges utrikesminister gå fri från sådan medverkan till massmord. Kräv hans avgång!

Charlotte Svärdström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.