Funktionshindrade nekas försäkringar

Vissa funktionshindrade människor, till exempel döva och synskadade, har svårare att få teckna sjuk- eller olycksfallsförsäkringar än andra. Handikappförbundens ordförande Ingrid Burman säger att det är diskriminerande att inte alla människor har rätt till fullgott skydd på lika villkor.

I flera andra länder är det lagstadgat att försäkringsbolag inte får neka någon att teckna privata försäkringar. Sverige är det enda landet i Europa utan en sådan lagstiftning, uppger Handikappförbunden (HSO). De anser människor ska ha rätt att teckna försäkringar på lika villkor och att försäkringsbolagen kommer för lätt undan:

– Om man har rättigheter att verka och vara ett försäkringsbolag ska man inte få välja bort vissa typer av människor med funktionsnedsättning. Man måste göra en diskrimineringslagstiftning som täcker in detta, säger Ingrid Burman i ett pressmeddelande.

Den senaste veckan har flera fall av diskriminering uppmärksammats i i andra medier. Till exempel fick en mamma till en döv pojke i Arlöv ingen försäkring för honom. Därför har Diskrimineringsombudsmannen, DO, beslutat att stämma försäkringsbolaget Trygg-Hansa på 200.000 kronor, uppger SVT:s Sydnytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.