Invandrare beskjuts i Malmö – extremhögern utnyttjar läget

Relaterat:
Misstänkt Malmöskytt häktad – Polisen irriterad på pressen
Man gripen för skotten i Malmö mot invandrare

Senast uppdaterad 1 november 2010 klockan 23:11. Se längst ner på sidan.

Flera Malmöbor med invandrarbakgrund har blivit beskjutna den senaste tiden. En av Malmöpolisens teorier är att det rör sig om en ny våldsam laserman. Sverigedemokraterna är pressade, eftersom de faktiskt demonstrerade för dåvarande lasermannen 1992.

Polisen misstänker att en gärningsman, eller flera, väljer ut invandrare som måltavlor. Polisen sammankopplar än så länge 19 beskjutningar på ett år. Bland annat för att brottsoffren inte har några rivaler sedan tidigare, och för att de har något gemensamt: de har nästan uteslutande utländsk härkomst. Vid flera tillfällen har samma vapen använts.

Polisen räknar dödsskjutningen av en 20-årig kvinna i oktober förra året som det första fallet som kan höra till serien av dåd. Kvinnan satt i en bil tillsammans med en 21-årig man med invandrarbakgrund, som skadades men överlevde. I alla andra beskjutningar, 19 stycken alltså, har de beskjutna utländsk härkomst. De har även förekommit skottlossningar mot lägenhetsfönster, där invandrare bor. Brottsofferna kommer framförallt från Mellanöstern och Afrika.

Sverigedemokraterna har tagit upp skottlossningarna ett flertal gånger den senaste tiden. Partiets partisekreterare, Björn Söder, kommenterade mordförsöken i Malmö för Aftonbladet den 22 oktober:
– Våldet som sverigedemokrater har utsatts för har knappast rönt några rubriker, medan i sådana här fall blir det debatt. När hade vi tv-debatter om det våld sverigedemokrater har utsatts för systematiskt under 20 års tid?
1992 ordnade Sverigedemokraterna en demonstration där slagordet ”Lasermannen – skjut för att döda!” skanderades. Hur ser du på det? frågade Aftonbladets reporter.
– I så fall var det enskilda idioter som gick med i någon demonstration, säger Björn Söder.
Aftonbladet uppger att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte ville bli intervjuad om skotten i Malmö.

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, skrev i en ledare efter Björn Söders uttalande:
”Så till och med när det skjuts människor på öppen gata är det egentligen Sverigedemokraterna det är synd om.”

Malmöbor och polis debatterade ämnet den 28 oktober i SVT Debatt. Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, från Lund, exploaterade läget. Ulf Sempert, polismästare i Malmö, sa:
– Vi pratar nu om trygghet i Malmö. När det gäller utvecklingen av våld i offentlig miljö: Malmö stad har ökat med 35 000 invånare, de senaste åren så har vi ingen ökad misshandel och våld i offentlig miljö totalt sett.

Den 25 oktober utfäste SD Malmö en belöning på 25 000 kronor för tips som kan leda till krypskyttens gripande. Kommunalrådet Per Ramhorn (SD) skrev, enligt TT, att han är medveten om att arbetet med att förbättra den allmänna situationen i Malmö måste vara långsiktigt och kommer att kräva stora ekonomiska resurser, men framhåller att ”en liten insats är bättre än ingen alls”.
På en pressträff några dagar senare sa en polisman att han inte trodde det behövdes en belöning för att gärningsmannen ska bli gripen.
– Han är fullständigt likgiltig – skjuter på kroppens överdel alltid, sa Börje Sjöholm.

Riksdagsledamoten Thoralf Alfssons SD-blogg är åter i fokus på ett negativt sätt, skrev Barometern den 26 oktober och fortsatte:
”I helgen skrev Expressens ledarsida om ett rasistiskt inlägg som publicerats som en kommentar på bloggen.
”Sverige Sverige fosterland, vaktas av vår laserman, lasermannen han är bra, han vill inga blattar ha, när lasermannen lyser rött, då har alla blattar dött.”
– Jag uppmärksammades av en partikamrat på det här inlägget och om att Expressen skrev om det, jag fick ägna en bra stund åt att ta bort inlägget. Faktum är att inlägget gjordes i augusti i år på ett blogginlägg som jag skrev redan 2009, jag har svårt att hinna granska alla kommentarer, men på något sätt måste jag öka kontrollen.”

Det är inte bara SD som exploaterat händelseförloppet. Regeringen skickade den 22 oktober ner integrationsministern Erik Ullenhag (FP). Det kritiserades av politiska motståndare med argumentet att Regeringen borde skicka justitieministern Beatrice Ask med anledning av att hon är ministern med ansvar för polisen och rättssäkerheten. Dessutom kritiserades integrationsministerns besök för att han besökte Rosengård, en ryktbar stadsdel med stor andel invånare med utländsk härkomst. De flesta beskjutningar har skett i stadsdelen Fosie.
Rikspolischef Bengt Svenson besökte nyligen Malmö då han träffade ledningen för Polismyndigheten i Skåne samt spaningsledningen, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.
– Jag ville direkt på plats få information om arbetet och om vilket stöd som Skånepolisen kan tänkas behöva. Det här är ett omfattande polisarbete som kräver mycket resurser, både i utredningsarbetet och i den yttre verksamheten. Brotten ska utredas och Polisen ska vara närvarande ute i staden.
– Skånepolisen har en stor kapacitet och erfarna utredare, men för att säkerställa att arbetsbelastningen blir rimlig för personalen och för att nyttja all spetskompetens måste hela Polisen vara beredda att hjälpa till. Det är min uppgift att säkerställa att så kan ske.
Polisen har dock fått mycket kritik från i synnerhet allmänheten för att de ännu inte gripit de skyldiga till illdåden. Farhågorna om att de rör sig om en ny laserman har funnits sedan i våras. Men länge var det tyst om de oförklarliga skotten i Malmö.

Twitter-användaren ”musmumrik” skrev följande på Twitter nyligen: Därför tror jag att polisen är rätt nöjd med att SD-mannen härjar i Malmö. Det är deras man.

Skandalerna hos polisen har de senaste åren varit åtskilliga, flera skandaler har blottat rasismen inom kåren. Ett av de mest uppmärksammade var i samband med Rosengårdskravallerna i Malmö i december 2008. Alla minns vi väl videoinspelningen där piketpoliser kallar invandrarbarn för apor och där poliserna berättar hur gärna de vill kastrera invandrarungdomarna och ge dem ”så mycket stryk att de inte kan stå på benen”.

Statens ansvarsnämnd gav efter det chefen för Malmöpolisen, Ulf Sempert, som nu arbetar med illdåden mot invandrare, en varning för att han inte genast agerade när han fick höra talas om de nedsättande uttalanden mot invandrare som poliser gjorde under en insats i Rosengård i december 2008.

Vid presstopp för detta reportage, måndagen den 1 november, har polisen just meddelat att skottlossning inträffade på Rosengård vid 21–21.30 tiden tre dagar tidigare. Flickorna såg att skotten avlossades från en person som stod gömd i ett buskage 15-20 meter bort. Polisen har hittat hylsor på platsen och skjutningen kopplas till raden av de oförklarliga skottlossningar som inträffat den senaste tiden.

Hur reagerar de drabbade? Vad anser Malmöborna? Längre reportage, med foto, kommer om händelserna i nästa nummer av pappersutgåvan. Vill du redan nu beställa tidningen? Skicka mejl till riktpunkt@skp.se . Tidningen kostar 20 kronor.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.