Bolivias ambassadör på ALBA-möte

Alba-panel

Lördagen den 14 november arrangerade flera solidaritetsorganisationer i Malmö ”10 timmar för Latinamerika – Centralamerika i fokus”. Det bjöds på föreläsningar, poesi, filmvisningar med mera.

– 2008 kastades USA:s ambassadör ut ur landet, men nu försöker vi återuppta grundläggande diplomatiska förbindelser, säger Milton Soto, Bolivias ambassadör i Sverige.

Tillställningen började på förmiddagen med dans och underhållning, under de första timmarna strömmade människor till efter hand. Vid 14-tiden startade en paneldiskussion. Venezuelas och Bolivias ambassadörer medverkade tillsammans med en representant från Nicaraguas ambassad och två unga kubanskor, socialarbetare som för tillfället doktorerar på Malmö högskola.Kubanskor

De berättade om den politiska utvecklingen i sina hemländer, samt om det latinamerikanska ALBA-samarbetet. Syftet med ALBA-samarbetet är att ”bemöta de kapitalistiska och imperialistiska handelsavtalen” och stötta varandra i de sektorer där länderna är sårbara. ALBA- samarbetets parter består av nio stater, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Kuba, Nicaragua, Honduras, Samväldet Dominica, Saint Vincent och Grenadinerna samt Antigua och Barbuda. Samarbetet skapades på initiativ av Venezuelas president Hugo Chávez i december 2004. I Bolivia har det bland annat inneburit att ungdomar har fått stipendier för att studera på universitetet, att kubanska läkare har stöttat de bolivianska sjukhusen och en alfabetiseringskurs i hundratals byar.

Svensk-Kubanska Föreningen har påtalat att över hela kontinenten finansierar ALBA-banken projekt som bygger järnvägar och viadukter, utvecklar landsbygden och skapar nya hållbara odlingssätt, startar gemensamt ägda industrier för förädling av råvaror och naturrikedomar och räddar liv och lär människor att läsa och skriva.

Riktpunkt.nu fick efter paneldiskussionen en pratstund med Bolivias ambassadör, Milton Soto. Den viktigaste frågan för president Evo Morales vänsterregering, som fått ökat stöd, är att lösa arbetslösheten, säger Milton Soto. En annan viktig fråga är att naturrikedomarna ska vara i folkets ägo – inte i enskilda kapitalisters ägo, till exempel kring rent vatten som mänsklig rättighet där Bolivia har varit pådrivande inom FN.

Det sker en utjämning av levnadsstandarden mellan regionerna i Bolivia, bekräftar Milton Soto.

– Det viktigaste för att lösa det är att ha en bra industripolitik.

Evo Morales politik fick stöd av cirka 50 procent år 2005. År 2010 fick vänsterregeringen stöd av ungefär 64 procent.

– 2008 kastades USA:s ambassadör ut ur landet på grund av att det blev känt att USA hade bidragit med stora summor pengar för konspirationer och finansiering av organisationer i Bolivia som försökte störta Evo Morales regering.

– Men nu försöker vi återuppta grundläggande diplomatiska förbindelser, säger Milton Soto.

Obama har nyligen begärt närmare 6 procent ökning av anslagen till ”Speciella Operationer” under 2011, rapporterade tidningen Liberación i slutet av juni:

”Det handlar om 6,3 miljarder dollar (!) plus ytterligare 3,5 miljarder dollar till ”hemliga operationer”. USA:s budget 2011 för krigsmakten är 872 miljarder dollar varav 75 är avsatta för säkerhetstjänsterna. I början på förra året godkände Obama ”Doktrinen om irreguljärt krig” och prioriterade detta före konventionell krigföring för att uppnå USA:s mål. För att genomföra dessa uppgifter arbetar bland andra USAID, NED och Freedom House. Dessa kanaliserar också fonder till olika aktörer som styrs från Washington. De kallas numera populärt för ”civilsamhället”. I många fall dirigeras dessa organisationer från USA, i andra fall är de infiltrerade och i ytterligare andra mutar och köper man personer. Nästa år finns mer pengar än någonsin för att kunna göra detta. (Av Fortunato Esquivel i Liberación 100625 Översättning: Zoltan Tiroler)”

På lördagskvällen uppträdde bland annat den kända Malmöbon Behrang Miri med musik. Han talade även på ett humoristiskt sätt om fördomar mot invandrare och svenskar med flera egna exempel, vilket fick det 60-talet besökare att skratta högt ett flertal gånger.

Arrangörerna av lördagens tillställning var ALBA-gruppen i Malmö, Stödkommittén för Centralamerikas folk i Lund, Svensk-Kubanska föreningen med flera. Arrangemanget stöddes av bland annat ABF. Politiska organisationer, däribland SKP, hade bokbord.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.