Röstar folk som i Kalmar?

Som Kalmar röstar, röstar Sverige, rapporter Aftonbladets ”Politikerkollen”.

”Kalmar är det distrikt där invånarna har röstat mest likt det svenska genomsnittet, visar
SCB:s valstatistik. Skiljer sig mest från rikssnittet gör Danderyd där en övervägande majoritet
röstade borgerligt. De rödgröna partierna fick endast elva procent av danderydsbornas röster.”

I valet till kommunfullmäktige i Kalmar kommun fick till exempel Socialdemokraterna över 44 procent, en liten framgång. I valet till riksdagen i Kalmar fick Socialdemokraterna 39,5 procent, en liten tillbakagång

Riktpunkt.nu frågar Astrid Boman, SKP:are bosatt i Kalmar, varför hon tror att folk i staden röstar borgerligt i riksdagsvalet men på SAP i kommunvalet:

– Att folk i Kalmar röstar borgerligt i riksdagsvalet beror nog på att man ansett att den socialdemokratiska ledningen varit för svag. Men jag upplevde i närområdet innan valet att många ändå röstade på det rödgröna blocket. Att inte borgarna sitter vid makten i kommunen gör skillnad, trots neddragningarna inom skola vård och omsorg. Man försöker ändå ge alla som har behov av extra resurser den hjälp de behöver. Men visst märks neddragningarna inom den offentliga sektorn även här. Kommunerna tilldelas ju allt mindre medel. Därför har jag liten förståelse för att Kalmarborna röstade borgerligt med övervägande majoritet i riksdagsvalet. Kalmar är ju trots allt en gammal arbetarstad men det är kanske avsaknaden av ett riktigt arbetarparti som är orsaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.