SKP:s ”nätmormor” ryter till mot datalagringsdirektivet

Astrid Boman 2
Astrid Boman skriver dagligen på Kommunisternas blogg.

– Nu ska all vår E-posttrafik förutom att den redan avläses av FRA sparas i ett halvt år, tänk vilka kostnader för nätoperatörerna, i slutänden blir det vi som får betala genom högre avgifter. Vi betalar alltså för att bli övervakade, säger Astrid Boman, SKP:s ”nätmormor”, som hon kallas av vissa partikamrater.

Astrid Boman kommer ursprungligen från Norrland men bor sedan ett antal år tillbaka på Smålandskusten i sydöstra delen av landet, Kalmar. Hon har arbetat som personlig assistent under lång tid tills för några år sedan då hon blev pensionär på grund av utslitningsskador. Innan dess var hon lantbrukare i Bodens kommun, hade många djur och matodlingar, samtidigt tog hon hand om flera barn. Men det var längesen – nu är hon mormor sedan några år tillbaka.

Astrid Boman lärde sig datorns många fördelar när hon började skriva för SKP.
– Men utan en viss partikamrats hjälp genom den tekniska snårskogen hade jag idag inte varit ”nätmormor”, säger Astrid Boman. Det har gått åt några datorer på vägen.

I dag är hon känd både inom partiet och för utomstående sympatisörer och personer som bara är debattsugna, som SKP:s flitigaste bloggare. Dagligen uppdaterar hon Kommunisternas blogg. Astrid Boman har blivit citerad för innehållet flera gånger i andra medier och inläggen har resulterat i att myndighetsfolk, tjänstemän från riksdagspartier med flera läser bloggen regelbundet. För på nätet finns det verktyg som bevakar var besökare till hemsidor kommer ifrån, via datorernas IP-nummer (förenklat förklarat som en människas personnummer). Bloggen har flera hundra besökare varje dag, vilket hon förståeligt är glad över.

– Vi startade bloggen i slutet av 2007 och besöksantalet har ökat, berättar Astrid Boman, som medger att hon ibland får skrivkramp, men tillägger att det fort går över när hon får reda på gripande- eller glada nyheter att kommentera på bloggen.
Vi kommer åter in på ämnet om regeringens IT-förslag, som Riktpunkt.nu skrev om i går.
– Datalagringen underlättar visserligen för polisen, men är det rimligt att därför övervaka ett helt folk?
– Det verkar lite tunt, dessutom måste vi tänka på läckaget och den glidning till någonting annat som alltid uppstår i sådana här sammanhang, säger Astrid Boman.

Fredrik Jönsson

2 tankar på “SKP:s ”nätmormor” ryter till mot datalagringsdirektivet

  1. Annons:

    Trummis och basist sökes för 2-3 CD inspelningar. Du behöver inte vara sångkunnig eller spela efter noter. Men du måste ha tillgång till egna instrument och transport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.