LO:s eftervalsdebatt

Kommentar. Att det nu råder rena inbördeskriget inom SAP efter att partiet gjort sitt sämsta riksdagsval sedan 1914 är ingenting som någon kan vara ovetande om. Däremot har det varit väldigt tyst från LO hur man ser på valet och dess konsekvenser. LO har ännu i likhet med de olika förbunden nöjt sig med att presentera siffror över hur LO- medlemmarna röstat. T.ex. har man inte med ett ord kommenterat det faktum att Sverigedemokraterna är betydligt större i LO- förbunden än det resultat som partiet erhöll i riksdagsvalet. I Byggnads t.ex. fick SD nära 10 procent.

Därför var det med stor spänning som vi den 10 november åkte till Sandviken för att där vara med på LO- distriktets i Dalarna och Gävleborg halvårsmöte. I programmet framgick att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin skulle närvara och där delge oss representanter från de olika medlemsförbunden LO:s syn på valresultatet.

Vanja började med att kommentera den stora strid som nu pågår inom SAP där flera debattörer kräver olika personers avgångar. Enligt Vanja är det ingenting som LO-medlemmarna tjänar på, enligt Wanja skall LO- medlemmarna invänta den extrakongress som SAP skall hålla. Förenklat var Vanjas budskap ”Sitt still i båten”.

Vanja berörde också LO:s centrala valplanering och i den ingick bl.a. att 70 procent av LO-medlemmarna skulle förmås att rösta på SAP. Resultatet blev att 55 procent röstade på SAP.

Ett annat mål var att förmå 50 procent av LO- förbundens förtroendevalda att aktivt verka som valarbetare för SAP. Resultatet blev att 20 procent arbetade för SAP. I detta sammanhang skall vi komma ihåg att av dessa 20 procent ingår alla de fackliga förtroendemän som arbetar som anställda i de olika förbunden. Alltså ombudsmän och liknande. Utan betalda funktionärer hade siffran sannolikt stannat vid 3 – 4 procent.

Sedan kom LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin in på den intressanta frågan om hur LO skall agera nu när det är klart att LO:s medlemmar får leva med en högerregering i ytterligare 4 år.

Citat:

”För fyra år sedan mötte vi den nya borgerliga regeringen med demonstrationer och
protestaktioner. Det gällde förvaret av A-kassan med mera. Så skall vi inte göra nu. Nu måste
LO arbeta för att möta regeringen med samtal för att påverka regeringen. Jag skall t.ex. begära
samtal med arbetsmarknadsministern för att påtala att den kritik LO lämnade med anledning
av den fria arbetskraftsinvandringen slagit orättvist. Ett bra exempel är bärplockarna som
blivit hänsynslöst utnyttjade. Jag skall påpeka att LO:s kritik visat sig vara riktig. LO skall
som ansvarstagande part få regeringen att ändra politik.”

Vi har ofta i olika sammanhang haft anledning att påtala den politiska och ideologiska kollaps som LO och SAP råkat ut för. Efter att ha lyssnat på Wanja Lundby- Wedin är det bara att konstatera att krisen är hundrafalt värre än vad vi i vår vildaste fantasi kunde drömma om.

Lars Lundberg

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.