Leo lämnade SD efter besök på Rosengård

Leo Sundberg, tidigare livsmedelsarbetare och fackligt engagerad, lämnade Sverigedemokraterna för deras dubbelmoral.

Leo Sundberg
– När det var utåtriktade aktiviteter hördes inte samma tongångar om invandrare som på de interna mötena, säger Leo Sundberg, tidigare sverigedemokrat.

Leo Sundberg, 27 år, har haft sin barndom till största del i Kalmar län. De flesta av hans släktingar har haft tunga kroppsarbeten och han är uppvuxen i ett så kallat arbetarhem. Själv har han bland annat arbetat som slaktare, butiksbiträde och byggjobbare. Han är utbildad företagsekonom.

Innan han gick med i Sverigedemokraterna var han medlem i Socialdemokraterna och dessutom fackligt engagerad i Livsmedelsarbetareförbundet.
– Socialdemokraterna var slapphänta i samband med Lavaldomen, säger Leo Sundberg.

Han gick med i SD bland annat för att han tyckte invandringen var för stor. Snacket om arbetskraftsinvandringen som ett hot mot svenska jobbares löner och rättigheter gick på arbetsplatserna. Vaxholmskonflikten var fortfarande angelägen.

– Men resultatet av konflikten var EU-domstolens fel, inte invandrarnas.

Rasistiska utspel märkte han relativt fort i Sverigedemokraterna. De hade en utåtriktad framtoning och en annan inåt. Leo Sundberg nämner exempel om att det på möten sades att det enda sättet att få bukt med stökiga invandrarungdomar var med ”automatvapen”.
Kände du till Sverigedemokraternas främlingsfientlighet före inträdet?
– Ja, men jag trodde det var överdrifter från deras motståndare.
”Höll tyst”
Vissa SD-medlemmar raljerade ständigt över invandrare – andra höll bara tyst, berättar Leo Sundberg.
Under tiden han var medlem i Sverigedemokraterna, drygt ett halvår, hann Leo Sundberg var ute och tala på torgmöten. Bland annat tillsammans med partiordföranden Jimmie Åkesson.
I partiet spreds en bild av Rosengård, till exempel att man inte kunde besöka stadsdelen som svensk utan att bli överfallen och misshandlad.
– Rosengård blev som ett begrepp i partiet.
När Rosengårdskravallerna bröt ut ville Jimmie Åkesson införa undantagstillstånd i förorter och införa utegångsförbud. Funderingarna på att lämna Sverigedemokraterna hade redan kommit och Leo Sundberg ändrade uppfattning klart när han själv besökte Rosengård i staden han var nyinflyttad till.
– Jag diskuterade med unga muslimska ungdomar på Rosengård, de sa att de respekterade mina åsikter men att de inte höll med.
SD är ett konservativt parti som än idag har ledande partiföreträdare som uttryckt sig föraktfullt om homosexuella och om aborter, inte så olika de islamister de säger sig bekämpa, anser han. Men SD:s arbetsmarknadspolitik har faktiskt tonats ned, i alla fall i partiets program, när den har utsatts för facklig kritik.
– Partiet tror att ”invandringspolitiken” löser alla problem.
Att Sverigedemokraterna rönte framgångar i det senaste valet förvånar inte Leo Sundberg, han tror att likheten mellan blocken gynnat Sverigedemokraterna. Leo Sundberg tror att många av de andra partierna även har främlingsfientlighet i de egna leden.
– Till exempel tar flera kommuner inte emot flyktingar på grund av att de har ”bostadsbrist”. I vissa socialdemokratiska kommuner rivs tomma bostäder.
Efter att Leo Sundberg lämnat Sverigedemokraterna har han fått motta hotelser, oftast av anonyma personer sittande bakom datorskärmar.
– Men jag tycker det är viktigt att berätta hur det var inifrån partiet, säger Leo Sundberg.

Fredrik Jönsson

Relaterat: ”De importerar arbetskraft för att pressa ner lönerna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.