Metallbasen Stefan Löfven kör över styrelseledamöterna

Metallbasen Stefan Löfven (S), som är ett hett namn som Mona Sahlins efterträdare, vill ha en tidsbegränsad a-kassa, rapporterade Aktuellt för en tid sedan. Därmed går han emot andra fackförbund.
– Det lägger jag mig inte i. Jag kommentarer inte min ordförande. Vi har inte diskuterat den här frågan än, säger Jamal El-Haj, ordförande för IF Metall Malmö, som även sitter med i förbundets styrelse nationellt och är kommunalråd i Malmö.

Metallbasen Stefan Löfvens förslag om att försämra a-kassan har uppenbarligen väckt diskussioner bland medlemmarna. Frågan om a-kassan är mycket kontroversiell inom arbetarrörelsen, rapporterar till exempel förbundets tidning Dagens Arbete. Röda Ögons redaktion beslutar säg för att göra ett reportage om utvecklingen. Efter diskussioner beslutar vi oss för att vi vill höra vad medlemmarna tycker. Den 13 december strax efter klockan 15.00 ringer vi IF Metalls Malmö-avdelning. Vi blir hänvisade till ombudsmän, som dock inte är på plats denna eftermiddag.

Dagen efter når vi Eva Johnsson, klubbordförande på Enics Sweden.

– Ni kommer inte få komma in på denna arbetsplats före nyår, vi har jättemycket att göra, säger Eva Johnsson.

Onsdagseftermiddagen den 15 december når vi Jamal El-Haj, ordförande för IF Metall Malmö och deras ”informationsansvariga”, han sitter även med i den nationella styrelsen och är kommunalråd i Malmö. Han frågar vad Röda Ögon är för tidning och vem som är utgivare. Undertecknad berättar att det är SKP Malmö som ger ut den.

– Vilka är SKP? frågar Jamal El-Haj.

– Sveriges Kommunistiska Parti, säger undertecknad.

Är det de arbetslösas skuld att de inte får ett arbete?

– Nej, svarar Jamal El-Haj kort och tydligt.

RÖ frågar honom om vad han tycker om sin styrelsekollegas, Stefan Löfvens, förslag om att tidsbegränsa a-kassan.

– Det lägger jag mig inte i. Jag kommentarer inte min ordförande. Vi har inte diskuterat den här frågan än, säger Jamal El-Haj.
Han påpekar flera gånger i samtalet att han har personer i ett rum bredvid, som väntar. RÖ säger att det är få frågor. Han frågar om vi kan ringa dagen därpå, för han har inte tid på hela eftermiddagen eller kvällen att svara de få frågorna vi har. Vi säger att det är pressläggning snart, varvid Jamal El-Haj säger att ”ni skulle ringt förra veckan”. Vi säger återigen att vi är en veckotidning och att vi snart har pressläggning. Efter lite dividerande så säger vi att det är en fråga kvar.

– Jag behöver tid att svara på de komplicerade frågorna. Jag måste tänka igenom svaren, säger Jamal El-Haj.

Idag är det strax över 65 procent av den arbetsföra befolkningen som har ett arbete, vad tycker du samhället ska göra för att ta tillvara alla de resurser som slösas bort genom att så många förvägras delta i de nyttigheter vi behöver?

– Jag vet inte vad jag ska svara. Det är så en så komplicerat fråga, men arbete åt alla är vår paroll.

Tack ska du ha!
Innan Jamal El-Haj hann säga hejdå, eller liknande, så bröts telefonsamtalet eller så lade han på luren.

Fakta: Jamal El-Haj sitter på många stolar
Jamal El-Haj har flera uppdrag för Socialdemokraterna. Han är ordförande för IF Metall Malmö och deras ”informationsansvarige”, han sitter även med i den nationella styrelsen och är kommunalråd i Malmö. Hans årsinkomst 2008 var 563 585 kronor, enligt Valpejl.se.

Text: Fredrik Jönsson
Foto: Victor Diaz De Filippi


Denna artikel har varit publicerad i tidningen Röda Ögon nummer 4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.